woensdag, 27. april 2011 - 8:52

Opslag vingerafdrukken biometrisch paspoort voorlopig in de ijskast

Den Haag

Minister Donner (Buitenlandse Zaken) heeft besloten de centrale opslag van vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort voorlopig stop te zetten. Dat schrijft de minister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, zo hebben bronnen aan RTL Nieuws bevestigd.

Omdat er nu nog te veel onzekerheid is over de veiligheid en betrouwbaarheid van een centrale opslag, hebben zowel deskundigen als de Kamer twijfels over een landelijke databank.
Een bank waarin vingerafdrukken worden bewaard die zijn opgenomen voor het biometrisch paspoort.

Ook lokale opslag bij gemeenten wordt voorlopig opgeschort. Vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.

De paspoortwet kan inmiddels in de Tweede Kamer niet meer op een meerderheid rekenen, zo schrijft Trouw. Waren de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren al tegen, nu keren ook de PvdA en de ChristenUnie zich tegen de wet. De VVD was eerst voorstander, maar heeft zich nu bij bovengenoemde partijen aangesloten.

Minister Donner hoopt dat er wel zo'n landelijke databank zal komen, maar op de lange termijn. Wanneer dat dan gerealiseerd moet worden, is nog onbekend.

Inmiddels zouden zes miljoen mensen hun vingerafdrukken al hebben ingeleverd.
Provincie:
Tag(s):