donderdag, 22. december 2011 - 22:58 Update: 08-07-2014 0:27

Opzouten met zout

De zoutinname onder consumenten is licht gestegen, terwijl het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) al 5 jaar geleden aankondigde stappen tegen overmatige zoutinname te ondernemen.

Dit resultaat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nederlanders krijgen nu gemiddeld 9,1 gram zout per dag binnen, tegen 8,8 gram in 2006. De Consumentenbond wil dat minister Schippers eindelijk echt daadkrachtig ingrijpt.

Zo'n 25% van de bevolking krijgt volgens het RIVM zelfs meer dan 11 gram zout per dag binnen, terwijl het Voedingscentrum maximaal 6 gram zout per dag aanbeveelt.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De levensmiddelenindustrie leidt het ministerie al jarenlang om de tuin met neprapporten en de belofte dat ze het zelf oplossen. Maar tot nu toe zijn alleen in de broodsector echte resultaten geboekt. Die sector heeft zélf bij het ministerie gepleit voor een norm voor de hoeveelheid zout in brood.'

Uit de zouttest in de Consumentengids van mei 2011 bleek dat de levensmiddelenindustrie ondanks talloze beloftes, taskforces en praatgroepen per saldo geen enkele voortgang heeft geboekt. Voor de Consumentenbond aanleiding om de campagne `Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik' opnieuw leven in te blazen.
Categorie:
Tag(s):