woensdag, 7. september 2011 - 9:23 Update: 08-07-2014 0:56

Oranje dankzij Oostenrijkse keeper nu al zeker van EK

(ElfVoetbal) Oranje is zeker van een ticket voor het EK van volgend jaar zomer in Polen en de Oekraïne.

Na het laatste fluitsignaal in Helsinki, waar de kwalificatiewedstrijd tegen Finland met 0-2 was gewonnen, was de ploeg theoretisch geplaatst. Tegen de klok van 23.00 uur bleek dat het keurkorps van bondscoach Bert van Marwijk zich geen enkele zorgen meer hoeft te maken.

Met dank aan onder anderen doelman Pascal Grünwald van Oostenrijk, die tegen Turkije in de extra minuut een penalty stopte. Hij haalde zelf een doorgebroken speler, waarna hij de inzet van Arda Turan spectaculair keerde. Dat de aansluitende corner door een Turk op de binnenkant van de paal werd gekopt, zorgde ervoor dat het in Wenen 0-0 bleef.

Ook Georgië (1-1; gelijk tegen Malta) en Denemarken, dat Noorwegen met 2-0 klopte, werkten eraan mee.

Dat betekent dat Oranje de beste nummer twee van alle groepen wordt. Het haalt minimaal achttien punten uit de relevante acht duels (de duels met hekkensluiter San Marino worden weggestreept) en dat kan geen enkele andere nummer twee bereiken. De laatste twee groepswedstrijden tegen Moldavië en Zweden zijn daardoor nog enkel belang voor de strijd om uiteindelijk groepshoofd te worden bij de loting in december. Dan moet Nederland beide duels winnen.

Weliswaar kunnen Griekenland en Kroatië (groep F) en Portugal en Denemarken (groep H) dat totaal halen, maar in beide gevallen is dat slechts voor één land mogelijk omdat de ploegen elkaar nog ontmoeten.

Ook Italië, Engeland en Spanje zijn sinds dinsdagavond zeker van het EK.
Categorie:
Tag(s):