woensdag, 9. februari 2011 - 22:44 Update: 08-07-2014 1:00

Oranje met speels gemak langs Oostenrijk

[ELF-Voetbal] Het Nederlands elftal heeft weinig moeite gehad met Oostenrijk. In het Philips Stadion voetbalde de ploeg van Bert van Marwijk bij vlagen aardig en won het met 3-1.

Dat Nederland de wedstrijd grotendeels zou bepalen, werd al snel duidelijk. Nederland nam de aftrap en behield de eerste 128 seconden balbezit, waarin het de bal 43 keer overspeelde. De eerste serieuze mogelijkheid was na elf minuten voor Klaas-Jan Huntelaar. De spits, de laatste weken niet erg trefzeker bij Schalke 04, werd voor het doel gezet door Wesley Sneijder, maar vond doelman Jurgen Macho op zijn pad.

Niet veel later kreeg Huntelaar opnieuw een kansje, maar wederom lag Macho in de weg. Oranje had zoals gewoonlijk veel balbezit, maar tot een vroege voorsprong leidde dit niet. Zo kwam Dirk Kuyt net te kort bij een indraaiende voorzet van Ibrahim Afellay.

Binnen het halfuur was het wel raak. Afgelopen weekend scoorde Wesley Sneijder al een werelddoelpunt voor Internazionale, nu hielp hij Oranje met een fraaie treffer aan een voorsprong. De behendige middenvelder ging de combinatie aan met Theo Janssen, die de bal wat ongelukkig kaatste. Sneijder wist echter wel raad met de stuiterende bal en schoot via de onderkant van de lat binnen: 1-0.

Vlak voor rust kreeg Oostenrijk een goede mogelijkheid om de gelijkmaker aan te tekenen. Van dichtbij schoot Franz Schiemer echter wild over het doel van Maarten Stekelenburg.

Net na de pauze verdubbelde Huntelaar de score. De ingevallen Eljero Elia gaf de bal met een handig hakje mee aan Erik Pieters, die Huntelaar met een perfecte voorzet bij de tweede paal bediende. Voor de Achterhoeker was het een koud kunstje om binnen te knikken: 2-0. Vervolgens was het vooral Elia die voor opwinding zorgde in het Philips Stadion. Met sleepbewegingen draaide hij de Oostenrijkers verschillende keren zoek.

Na 70 minuten kreeg Florian Klein de man ongelukkig op zijn arm, waardoor arbiter Felix Brych niets anders kon doen dan eens strafschop toekennen. Kuyt nam zijn verantwoordelijkheid en schoot raak. De penalty moest echter over genomen worden, maar ook zijn tweede strafschop ging strak onder in de rechterhoek: 3-0.

Vervolgens vond Bert van Marwijk het tijd om twee debutanten de wei in te sturen. Kevin Strootman en Luuk de Jong kwamen binnen de lijnen voor Theo Janssen en Dirk Kuyt. Strootman kreeg even later een schotkans van afstand, maar zijn poging ging ver over.

Aan de andere kant kreeg Oostenrijk een buitenkansje. Peter Wisgerhof pakte Stefan Maierhofer vast in het strafschopgebied, waarna voormalig FC Twente-speler Marko Arnautovic vanaf elf meter mocht aanleggen: 3-1.
Categorie:
Tag(s):