dinsdag, 6. september 2011 - 20:54 Update: 08-07-2014 0:56

Oranje wint met 0-2 van Finland

(Elfvoetbal) Na de 11-0 overwinning op San Marino heeft het Nederlands elftal dinsdagavond een minimale overwinning geboekt op Finland. Op bezoek bij de Finnen kwam Oranje niet verder dan 2-0. De eerste interland doelpunten van Kevin Strootman en Luuk de Jong bleken de enige van de wedstrijd te zijn.

Meteen in de eerste minuut was er al een kans voor het Nederlands elftal. Finland begon ongeconcentreerd aan de wedstrijd, waardoor Dirk Kuyt een kans kreeg. De speler van Liverpool schoot echter tegen de uitkomende doelman op. In de eerste tien minuten werd al wel duidelijk dat de verwachting van bondscoach van Bert van Marwijk klopte. Finland hanteerde een defensieve speelstijl tegen Oranje.

Na veertien minuten leken de mannen van Van Marwijk alsnog zege te vieren. Een vrije trap van Wesley Sneijder werd van richting veranderd en belande op de paal, in de tweede instantie schoot John Heitinga de bal alsnog binnen, maar de grensrechter stak zijn vlag de lucht in voor buitenspel.

Na een half uur te hebben gespeeld was het dan wel raak. Een mooie lange bal van Sneijder, kwam in de zestienmeter bij Kevin Strootman uit. De middenvelder van PSV bedacht zich geen moment en nam de bal in één keer op de schoen en verschalkte daarmee de doelman van Finland. De speler scoorde daarmee zijn eerste interland goal. Finland wist in de eerste helft niet veel verder te komen dan een afstandsschot van voormalig FC Twente-speler Perparim Hetemaj.

Nederland begon na rust scherp aan de tweede helft. Een lang bal kwam terecht op de borst van Robin van Persie, die hem daarna in één keer op doel schoot, maar de aanvaller zag zijn schot gekeerd worden. In de 52ste minuut was de spits van Arsenal opnieuw dicht bij een treffer. Van Persie zette zijn hoofd tegen een voorzet vanaf de linkerkant, maar kopte recht in de handen van de Finse sluitpost.

Vijf minuten later was er de eerste grote kans voor het thuisland. Hämäläinen werd diep gestuurd en ging alleen op doelman Maarten Stekelenburg af, hij wist de bal over de uitkomende sluitpost heen te krijgen. Erik Pieters was echter net op tijd om de bal voor de lijn weg te halen. Niet veel later konden de Finnen met tien man verder. Hetemaj had al een gele kaart op zak en kreeg van de scheidsrechter zijn tweede na de zoveelste schwalbe, waardoor hij vroegtijdig de kleedkamer kon opzoeken.

Na ruim een half uur te hebben gespeeld was het de goed spelende Strootman die Klaas-Jan Huntelaar de diepte instuurde. De speler van Schalke 04 kon de bal net voor de achterlijn terugleggen op Van Persie. De spits probeerde de bal binnen te schieten, maar zijn schot werd gekraakt. Een kwartier voor eind was invaller Eljero Elia dicht bij de 2-0. De aanwinst van Juventus ontving de bal terug van Sneijder, maar kreeg de bal niet langs de goed uitkomende doelman.

In de blessurewedstrijd van de wedstrijd was Elia opnieuw gevaarlijk. Het was weer Sneijder die de rappe aanvaller bediende, maar opnieuw lag de sluitpost van Finland in de weg. In de aller laatste minuut was het toch nog raak voor Oranje. Net als Strootman tekende FC Twente-speler Luuk de Jong voor zijn eerste treffer namens het Nederlands elftal.