woensdag, 3. augustus 2011 - 17:42

Orka Morgan blijft voorlopig in het Dolfinarium

Harderwijk

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft woensdagmiddag het transport van Orka Morgan naar Tenerife geblokkeerd. Dit betekent dat Morgan in ieder geval in Nederland blijft tot de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een beslissing heeft genomen op bezwaren van de Orka-coalitie.

Morgan, een jonge orka, is op 23 juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee aangetroffen. Het Dolfinarium, dat Morgan onder haar hoede heeft genomen om te herstellen, wil dat zij naar dierenpark Loro Parque op Tenerife gaat, omdat terugkeer naar de vrije natuur geen optie zou zijn.

Het Dolfinarium zelf is te klein voor verdere opvang en biedt geen gezelschap van andere orka's. De Orka-coalitie, een samenwerkingsverband van belangengroepen, verzet zich, omdat nationale en internationale regels zouden verplichten Morgan weer uit te zetten in de natuur.

Dat Morgan niet meer terug kan, is volgens de coalitie niet aangetoond. Verder zou Morgan niet naar het Loro Parque gaan voor wetenschappelijk onderzoek, omdat dit vooral een attractiepark is. De staatssecretaris moet deze bezwaren van de coalitie nog beoordelen.

Om te voorkomen dat Morgan in de tussentijd naar Tenerife gaat, heeft de coalitie de rechter gevraagd de toestemming voor het transport te schorsen.

De rechter heeft overwogen dat de staatssecretaris is afgegaan op het Dolfinarium en niet zelf heeft onderzocht of Morgan terug kan naar de vrije natuur. Ook heeft de staatssecretaris niet zelf onderzocht of de verhuizing naar Loro Parque is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, terwijl dit wel zijn verantwoordelijkheid is.

Daarom heeft de rechter de toestemming voor het transport geschorst. Nader onderzoek door de staatssecretaris kan plaatsvinden in de lopende bezwaarprocedure. Totdat die procedure is afgerond blijft Morgan in Harderwijk. Het Dolfinarium heeft toegezegd dat Morgan in de tussentijd meer ruimte en gezelschap van dolfijnen krijgt.
Provincie:
Tag(s):