woensdag, 23. maart 2011 - 15:33

Oud-KNRM-schipper ontvangt de De Ruytermedaille

Ane Ruijg, voormalig beroepsschipper van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), heeft woensdag in Den Haag de gouden De Ruytermedaille opgespeld gekregen door minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Melanie Schultz - Verhagen.

De voordracht van Ane Ruijg is ingegeven door de enorme hoeveelheid reddingen waarmee hij ruim 2300 mensen in veiligheid bracht en eremedailles die Ruijg toebedeeld werden tijdens zijn dienstverband bij de KNRM. Naast onderscheidingen van de KNRM, zoals de zilveren en bronzen draagmedailles, werd Ruijg in 2008 Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De KNRM is bijzonder trots op het feit dat Ane Ruijg wordt geëerd met de De Ruytermedaille. De medaille wordt door de KNRM gezien als een eerbetoon voor alle inspanningen die Ane Ruijg als schipper van de reddingboot van Terschelling heeft gedaan om zeevarenden op Noordzee en Waddenzee te helpen.

Vakmanschap en gedrevenheid kenmerken de Terschellinger die van 1997 tot en met 2008 in dienst was van de KNRM. De Ruytermedaille is een kroon op zijn grote inzet voor de KNRM in het algemeen en zijn grote staat van dienst voor het reddingswezen op Terschelling in het bijzonder.

Goud
De De Ruytermedaille is een ere- teken dat in 1907 werd ingesteld voor schippers, stuurlieden en verder bemanning van koopvaardij en vissersschepen en andere persoenen, die zich door verdienstelijke daden voor de Nederlandse scheepvaart hebben onderscheiden. In de 104 jaar sinds 1907 is de De Ruytermedaille 203 keer uitgereikt.

De Ruyter-medaille kan in brons, zilver of goud worden toegekend. Ruijg wordt met zijn medaille een van de 87 dragers van het gouden exemplaar. De een-na-laatste gouden medaille ging in 2007 naar de heer Sip Wiebenga, oud-directeur van de KNRM.

Dubbel Koninklijk
Woensdag kreeg nòg een koninklijk tintje. De KNRM mag zich van Hare Majesteit de koningin de komende 25 jaar ‘Koninklijk’ noemen. Het recht om dat predikaat te voeren moet elke vijfentwintig jaar worden verlengd. Het koningshuis en de KNRM hebben een bijzondere band: koningin Beatrix is beschermvrouwe van de KNRM.

Roemer Boogaard en Peter van den Brandhof van de KNRM tekenden in het bijzijn van de burgemeester van Velsen, Franc Weerwind, de bijbehorende documenten, waarin de KNRM onder meer verklaart ‘zich daarnaar te zullen gedragen’.
Provincie:
Tag(s):