maandag, 16. mei 2011 - 8:40

Ouders gaan straks per uur betalen voor kinderopvang

Den Haag

De VVD wil dat ouders per uur kunnen gaan betalen voor de kinderopvang.
Dit schrijft de Telegraaf maandag.

De partij hoopt door over te stappen op een eerlijker systeem, de kosten beter zichtbaar te maken. CDA en PVV steunen het plan van de grootste regeringspartij.

Volgens VVD-Kamerlid Karin Straus betalen ouders nu vaak teveel omdat ze ook betalen voor de uren dat hun kinderen al lang weer thuis zijn. “Ouders moeten bijvoorbeeld verplicht voor drie dagen betalen terwijl zij maar twee dagen opvang willen”, stelt zij in de krant. Ook zou in vakanties moeten worden doorbetaald, terwijl het kind dan thuis is.

Straus verwacht dat de nieuwe maatregel ook een gunstig effect op de wachtlijsten zal hebben. Die worden korter als er verplicht per uur wordt betaald. Dat kan bijvoorbeeld als een kind in de boeken staat voor twaalf uur, terwijl hij maar acht uur komt. Door een uurtarief zou het voor de opvang aantrekkelijker zijn om die uren op te vullen met een kind waar nog opvang voor wordt gezocht.

In Nederland gaan er zo'n 800.000 kinderen naar de kinderopvang. Volgens critici is het te verwachten dat de uurprijs van opvang zal stijgen als er per opgevangen uur betaald moet worden. Straus: “Maar als ouder wil ik gewoon weten waarvoor ik betaal.”

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het eerlijker om per uur te rekenen. “We moeten kijken hoe de sector efficiënter kan werken. Dit kan helpen.”
Provincie:
Tag(s):