dinsdag, 9. augustus 2011 - 17:35

Oudste boom in Lelystad is ziek

Lelystad

De oudste boom van Flevoland, die staat op het oude werkeiland in Lelystad-Haven, is ziek. Dit heeft de gemeente Lelystad dinsdag bekendgemaakt.

De boom, een schietwilg (Salix alba), ook bekend als de `ir. Klasema boom', is ooit begonnen als piketpaaltje. Het paaltje schoot wortel waarna er een prachtige, grote wilg uitgroeide.

Ernstig aangetast
Inmiddels is de boom ernstig aangetast door watermerkziekte, een bacterie die de vaten verstopt waarna takken afsterven. De gemeente houdt de boom in de gaten en doet er alles aan de ziekte te bestrijden. Voor de pioniers en oudere Lelystedelingen heeft de boom een grote, emotionele waarde.

Zwaar te verduren
De boom heeft het al een aantal keren zwaar te verduren gehad, onder andere dankzij stormschade, maar steeds kon hij weer `opgelapt' worden. Watermerkziekte is echter een ziekte waar wilgen niet tegen bestand zijn. Bijvoorbeeld in het Zuigerplasbos staan wilgen die uiteindelijk helemaal afgestorven zijn.

Takken afzagen
De gemeente houdt de boom nauwlettend in de gaten en zaagt de ziekte takken eruit tot op het gezonde hout, de enige kans om de ziekte binnen de perken te houden. Helaas breidt de watermerkziekte zich steeds verder uit en verliest de boom steeds verder zijn vorm.

Nieuwe 'oudste' boom
Het plan is om de boom deze winter te knotten om op die manier de boom te behouden maar of dat lukt is nog maar de vraag. Daarbij speelt ook nog dat de boom inmiddels 60 jaar oud is. Voor een wilg is dat een respectabele leeftijd.

Bij oudere bomen neemt de groeikracht en de kracht om te herstellen af en dat is ook bij deze wilg het geval. Van de nu nog gezonde takken zal een aantal gezonde stekken genomen worden. Mocht de oudste boom bezwijken, dan kan er uit een stek weer een nieuwe `oudste' boom groeien
Provincie:
Tag(s):