donderdag, 8. december 2011 - 16:20

Overdracht kerkje Den Horn aan Stichting Oude Groninger Kerken

Den Horn

Donderdag 15 december aanstaande draagt de Nederlands Hervormde gemeente Hoogkerk/Oostwold ca. het kerkgebouw in Den Horn over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De gemeente Zuidhorn draagt dan ook de dakruiter van de voormalige NH kerk in Den Horn over aan genoemde stichting.

Op 11 december 2009 is gestart met de restauratie van het kerkje van Den Horn. De kerk bevond zich op dat moment in zeer slechte staat. Na jarenlange strijd om de kerk gerestaureerd te krijgen, is uiteindelijk via de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) subsidie ontvangen voor de restauratie. Samen met bijdragen van diverse fondsen, LEADER, het college van kerkrentmeesters en de gemeente Zuidhorn kon de restauratie plaatsvinden. Deze restauratie is uitgevoerd door Notebomer’s Bouwbedrijf uit Lutjegast op basis van een restauratieplan van Holstein Restauratie Architectuur uit Groningen. Op 26 november 2010 is de gerestaureerde kerk opgeleverd.

De kerk is in eigendom van het college van kerkrentmeesters Hoogkerk/Oostwold ca. De gemeente Zuidhorn is eigenaar van de dakruiter. Beide opstallen worden in eigendom overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Naast de restauratiewerkzaamheden zijn ook diverse voorzieningen als sanitair en een keukentje aangebracht. Hierdoor is de kerk nu ook geschikt voor het houden van diverse activiteiten. Deze activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Vrienden van het kerkje Den Horn. Deze Stichting houdt ook na de overdracht het dagelijks beheer van de kerk.
Provincie:
Tag(s):