woensdag, 28. september 2011 - 12:00

Overgewicht en ongezonde leefstijl bij volwassenen in Weert

Weert

Uit de resultaten van een onderzoek van de GGD Limburg Noord naar de gezondheid en leefstijl van volwassenen in Weert in de leeftijd van 17 tot 65 jaar blijkt dat 39 % kampt met overgewicht. Ook blijkt dat bijna driekwart van de volwassenen onvoldoende groente en fruit eet.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Weert. De gemeente gaat nog meer inzetten op het stimuleren van een gezonde(re) leefstijl.

Overgewicht heeft ingrijpende gevolgen voor de gezondheid en vergroot de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en gewrichtsaandoeningen. Overgewicht wordt veroorzaakt door te weinig lichaamsbeweging in relatie tot voedselinname. Van de volwassenen in Weert kampt 39% met overgewicht waarvan 10 % met ernstig overgewicht. Driekwart van de volwassen inwoners van Weert eet onvoldoende groenten en fruit en een derde beweegt onvoldoende.

Roken en alcoholgebruik
Roken veroorzaakt aanzienlijke schade aan de gezondheid en stoppen met roken, ook op latere leeftijd, levert gezondheidswinst op. Twintig procent van de volwassen inwoners van Weert rookt en 1% van alle volwassenen is een zware roker (21 sigaretten of meer per dag).
Van de volwassenen in Weert drinkt 86% alcoholhoudende dranken. Acht procent drinkt overmatig.

Lichamelijke gezondheid
De helft van de 17- 65 jarigen in Weert heeft een chronische ziekte. En hoewel de grootste groep volwassenen aangeeft zich gezond te voelen, voelt bijna een derde (29%) zich in het dagelijks leven belemmerd door een chronische aandoening. De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn aandoeningen aan hart en vaten (14%), migraine (13%) en ernstige aandoeningen aan nek of schouder(13%) of van de rug (12%). Diabetes een stofwisselingsziekte die leidt tot schade aan de bloedvaten en het zenuwstelsel komt voor bij 6% van de inwoners in Weert. Landelijk bedraagt het percentage diabetes 2%.

Psychische gezondheid
Bijna een derde (32%) van de 17- 65 jarigen in Weert heeft last van matige angst of depressieklachten. 4% heeft deze klachten in ernstige mate. Daarnaast is 39% van de volwassenen matig of ernstig eenzaam. Van hen is 8% ernstig eenzaam.
Provincie:
Tag(s):