donderdag, 15. december 2011 - 18:43 Update: 08-07-2014 0:55

'Overgewicht speelt grotere rol bij vroeggeboorte dan roken'

Amsterdam

Overgewicht speelt een grotere rol bij het krijgen van te vroeg geboren kinderen dan roken. Dit blijkt uit een publicatie van AMC-onderzoekers over een onderdeel van de zogenoemde ABCD-studie die deze week is gepubliceerd in BJOG, een internationaal tijdschrift over verloskunde en gynaecologie.

Bij elke zwangerschap bestaat de kans dat kinderen te vroeg geboren worden. Het is bekend dat roken daaraan bijdraagt. ‘Uit deze studie blijkt dat de bijdrage van overgewicht groter is’, zegt onderzoeker Tanja Vrijkotte van het AMC. ‘Roken is op zichzelf schadelijker, maar er zijn meer te zware dan rokende vrouwen dus de uiteindelijke bijdrage van overgewicht is groter.’

Van alle extreem te vroeg geboren kinderen (voor 32 weken zwangerschap) komt bijna een kwart door overgewicht van de moeder. Slechts 10 procent is direct toe te schrijven aan het roken. Bij de kinderen die te vroeg geboren worden (voor 37 weken zwangerschap) is bijna zeven procent toe te schrijven aan overgewicht en iets meer dan vijf procent aan roken.

De onderzoekers -behalve het AMC en de GGD Amsterdam heeft het Julius Centrum van de Universiteit Utrecht aan de studie meegewerkt- zien binnen de onderzochte groepen grote verschillen. In de diverse etnische groepen heeft gemiddeld dertig procent van extreem te vroeg geboren kinderen een te dikke moeder. De studie is gedaan in Amsterdam en geldt waarschijnlijk voor meer steden, maar de uitkomsten kunnen niet zomaar worden vertaald naar het platteland.

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor het gewicht van de moeder tijdens de zwangerschap. Extreem overgewicht komt steeds vaker voor, ook bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. Tanja Vrijkotte: ‘Dat roken niet goed is voor het ongeboren kind weten de meeste mensen wel, maar de rol van overgewicht is veel minder bekend, zeker bij etnische groepen.’
Categorie:
Tag(s):