vrijdag, 1. april 2011 - 22:53

Overlast in Nieuw Weerdinge door jeugd

Nieuw Weerdinge

Door actief te investeren in jongeren uit Nieuw Weerdinge, hebben de wijkagenten voor dit dorp recent een eind gemaakt aan de overlast die een groepje jeugd veroorzaakte. Na een rustige periode neemt de overlast echter weer toe. De wijkagenten doen een beroep op de inwoners om te helpen ook hier weer een eind aan te maken.

Sinds eind vorig jaar zorgde een groep jongeren voor overlast in een deel van Nieuw Weerdinge. De jeugd verzamelde zich bij Multifunctioneel Centrum De Badde aan het Eerste Kruisdiep en trok van daaruit de buurt in. De overlast bestond in eerste instantie uit belletje trekken en lawaai maken. Echter het belletje trekken veranderde in het gooien met eieren, steentjes en stenen tegen de ramen en uiteindelijk het plegen van vernielingen. Zo werden vlaggenmasten bij een supermarkt en bij De Badde vernield en moest een wegbewijzeringpaal het ontgelden. Ook werd over auto’s gelopen en werden ruitenwissers van een bij De Badde geparkeerde onopvallende politieauto vernield. Kortom zeer vervelend en ergerlijk gedrag waar veel bewoners last van hadden.

De aanpak van wijkagenten bestond uit het uitoefenen van gericht toezicht, het betrekken van het lokale netwerk bij het zoeken naar daders en een oplossing en het in contact komen met jongeren. Dat lukte en leverde zelfs voldoende informatie op om drie verdachten te kunnen aanhouden. Voor het zoeken naar een duurzame oplossing voor een zinvolle tijdsbesteding, werd de jongeren ook in contact gebracht met de jongerenwerker en opbouwwerker voor het dorp.

Eind januari werden twee jongens van 15 en 18 jaar uit Nieuw Weerdinge aangehouden op verdenking van een aantal vernielingen. Een 20-jarige jongen uit Emmer Compascuum werd aangehouden omdat hij in Nieuw Weerdinge rond reed met een luchtdrukpistool op zak, volgens de jongen voor eventuele zelfverdediging bij ruzie met plaatselijke jongeren. Tegen deze drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Na de actie van de wijkagenten kwamen er geruime tijd nog maar sporadisch meldingen uit het dorp over door jeugd veroorzaakte overlast. Het bleef rustig. Inmiddels zijn er een aantal constructieve vervolggesprekken geweest van de jongerenwerker en opbouwwerker met meerdere jongeren. Ondanks dat neemt de laatste weken het aantal meldingen over jeugdoverlast weer toe.

De wijkagenten willen ook dit weer aanpakken maar hebben nog onvoldoende zicht op wat er zoal voor overlast wordt veroorzaakt en wie daar verantwoordelijk voor zijn. Daarom doen ze een beroep op de inwoners van Nieuw Weerdinge om overlast te melden en daarbij ook aan te geven wie daar verantwoordelijk voor zijn. Men kan bellen met 0900-8844 of eventueel anoniem naar 0800-7000.
Provincie:
Tag(s):