maandag, 12. september 2011 - 8:16 Update: 08-07-2014 0:56

Overleg FNV-bonden pensioenakkoord duurt voort

Amsterdam

Vandaag zullen voorzitters van alle 19 vakbonden verenigd in de FNV-vakcentrale een besluit nemen over het pensioensakkoord dat met werkgevers en het kabinet is gesloten.

Update 17.00 uur
Het overleg tussen de 19 vakbonden over het pensioenakkoord, dat maandagmiddag om 14.00 uur op het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam is begonnen, was rond 17.00 nog volop aan de gang.

Eerdere berichtgeving
Het wordt dus een belangrijke dag voor het pensioen in ons land. Wanneer een meerderheid straks tegen het pensioenakkoord stemt, mag FNV-voorzitter Agnes Jongerius opnieuw om de tafel met de werkgevers en de andere bonden.

68 Procent van de Nederlanders ziet in dat het pensioenstelsel moet veranderen omdat het onbetaalbaar wordt (34 procent), of omdat anders de jongere generatie niets overhoudt (ook 34 procent). 20 Procent van de Nederlanders wil het pensioenstelsel vooral houden zoals het nu is en 13 procent weet het niet. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond/Peil.nl in opdracht van de FNV, onder een representatieve steekproef van ruim 3.000 Nederlanders.

De drie grootste FNV-bonden, FNV Bondgenoten, ambtenarenbond Abvakabo en FNV Bouw, zijn tegen de plannen zoals ze nu op tafel liggen. Zij pleiten dat mensen met zwaar werk of met een laag inkomen ook op hun 65ste kunnen stoppen met werken.

Toch zal het er vandaag om spannen tijdens het tellen van de stemmen. Ondanks dat de drie grootste vakbonden tegen het pensioensakkoord gaan stemmen, zullen zij in de federatieraad tellen als ieder ander vakbond binnen de FNV. Bij de kleinere vakbonden blijkt men juist voor te zijn.

De vakcentrales CNV en MHP stemden eerder al in met het akkoord.
Categorie:
Tag(s):