maandag, 9. mei 2011 - 12:42

Oxfam Novib actie tegen wapenbeleid ING

Amsterdam

Oxfam Novib voert vanmiddag actie tegen het wapenbeleid van ING, bij de ING-aandeelhoudersvergadering in het Muziekgebouw aan het IJ.

Een actieboot zal rondvaren bij het Muziekgebouw met de slogan: "Geen wapens voor dictators!". Tegelijk zullen binnen vragen worden gesteld aan ING over haar wapenbeleid. Uit recent onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING met eigen geld en met door ING beheerde beleggingsfondsen investeert in omstreden wapenbedrijven. Deze bedrijven leverden o.m. anti-tankraketten aan Libië en wapensystemen voor tanks aan Saoedi-Arabië.

De Eerlijke Bankwijzer en Oxfam Novib vragen ING al langer om haar wapenbeleid verder aan te scherpen en deze investeringen te staken. ING weigert tot nu toe in te gaan op dit verzoek. Eveline Rooijmans, beleidsmedewerker Oxfam Novib, aanwezig op de ING aandeelhouders-vergadering: ING heeft de afgelopen jaren haar wapenbeleid op een aantal punten aangescherpt maar de bank investeert toch in bedrijven die Khadaffi en andere dictatoriale regimes van wapens hebben voorzien. Ik ga ING vragen of het geen tijd wordt om haar beleid verder te verbeteren. Dit betekent drie dingen: eis van de omstreden wapenbedrijven om geen zaken meer te doen met dictators, ING moet het eigen wapenbeleid aanscherpen en geen uitzonderingen meer maken op het eigen wapenbeleid.'
Provincie:
Tag(s):