donderdag, 28. juli 2011 - 11:04

Paraffine op Friese Waddenkust

Rijkswaterstaat start vandaag met het schoonmaken van de kwelders van Nieuwebildtzijl tot en met Holwerd, circa twintig kilometer langs de Friese kust. Begin deze week ontdekten inspecteurs van Rijkswaterstaat dat ongeveer vijk kuub paraffine is aangespoeld in dit natuurgebied.

Het gaat hier om paraffine dat waarschijnlijk afkomstig is van een of meerdere boorplatforms en/of olietankers. Op de Waddeneilanden is tot dusver geen paraffine aangetroffen.

Paraffine is een natuurlijk bestanddeel van ruwe olie. Algemeen wordt aangenomen dat paraffine niet schadelijk is voor het milieu. Rijkswaterstaat heeft monsters genomen die nu worden geanalyseerd. Vandaag wordt gestart met de schoonmaakwerkzaamheden die naar verwachting een week gaan duren. Deze werkzaamheden worden met de hand uitgevoerd om zo de natuur zoveel mogelijk te ontzien.

De natuurbeheerders It Fryske Gea en Staatsbosbeheer zijn door Rijkswaterstaat op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Zij hebben inmiddels de pachters geïnformeerd.
Provincie:
Tag(s):