vrijdag, 10. juni 2011 - 17:46

Parkschool levert zonnestroom aan smart-grid in Lombok

Utrecht

Vijdagmiddag heeft de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk een nieuwe zonnecentrale op de Parkschool in Lombok geopend.

Deze zonnecentrale gaat via een smart-grid zonnestroom leveren aan oplaadpunten voor elektrische auto's in Lombok en aan het glasvezelnetwerk van LomboXnet.

Smart grid
Naast de eerste zonnecentrale die toenmalige minister Cramer in 2008 heeft geopend, is er deze week een nieuwe zonnecentrale geplaatst op het dak van de Parkschool. De stroom van de zonnecentrale is bedoeld voor gebruikers in Lombok.

Daarvoor wordt de school onderdeel van een zogenaamd 'smart-grid'. Een 'smart-grid' is een slimme afstemming tussen opgewekte stroom van zonnepanelen en het gebruik ervan door de school, elektrische auto's en de internetcentrale van LomboXnet.

De Parkschool is daarmee de eerste school van Utrecht die duurzame stroom levert aan de omgeving via een smart-grid.

LomboXnet, de internetprovider van Lombok plaatst de zonnecentrale. In het najaar wordt het eerste laadpunt gerealiseerd, gelijktijdig met de levering van de eerste elektrische auto in Lombok.

Zonnebotenrace
De leerlingen van de Parkschool zijn actief betrokken bij de werking en toepassing van zonne-energie. Op de Parkschool zijn Solarteams ingesteld met leerlingen uit diverse groepen. De leerlingen zijn mede dankzij lezingen van wetenschappers van de Universiteit Utrecht goed op de hoogte van de werking van zonne-energie.

De opening van de nieuwe zonnecentrale vrijdag ging gepaard met een heuse zonnebotenrace door de Solarteams. Wethouder Mirjam de Rijk gaf het startschot van de finale van de zonnebotenrace en onthulde een informatiepaneel waarop af te lezen is hoeveel stroom de nieuwe zonnecentrale op de Parkschool opwekt.

LomboXnet
LomboXnet levert exclusief in Lombok internet met de snelheid van het licht en de kracht van de zon. LomboXnet stimuleert het gebruik van zonne-energie in Lombok.

Bij eerdere acties met bewoners zijn ruim 250 zonnepanelen op daken van woningen geïnstalleerd. LomboXnet heeft nu met deze nieuwe panelen op de Parkschool een zonnecentrale gerealiseerd van precies 100 zonnepanelen met een piekvermogen van ruim 17.500 Watt.
Provincie:
Tag(s):