woensdag, 23. november 2011 - 17:14

Partij rottende aardappelen uit de handel gehaald

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij drie bedrijven op Goeree-Overflakkee ringrot aangetroffen in consumptie-aardappelen.

'De partijen aardappelen zijn opgespoord en uit de handel gehaald', meldt de NVWA woensdag. Ringrot is een besmettelijke aardappelziekte die niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

De eerste vondst was in september op een sorteerbedrijf van een aardappelhandelaar. De NVWA kwam de ringrot op het spoor dankzij het landelijke monsteronderzoek naar aardappelziektes.

Op Goeree-Overflakkee is sprake van intensiever monsteronderzoek, omdat ook in 2009 en 2010 ringrot op meerdere bedrijven werd aangetroffen.

Het onderzoek van de NVWA na de eerste vondst, leidde naar twee telers van consumptie-aardappelen. Uit het monsteronderzoek bleek dat zij ook partijen hadden met besmette aardappelen. De NVWA vermoedt dat de vondsten op Goeree-Overflakkee het gevolg zijn van het gebruik van illegaal vermeerderd pootgoed.

Schone start
De inzet van de NVWA is om te komen tot een 'schone start' in 2012 op Goeree-Overflakkee. Hiervoor is nodig dat alle telers in het gebied gebruik maken van door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) goedgekeurd pootgoed en de herkomst van al het pootgoed kunnen aantonen.

Ook is het noodzakelijk dat voor de aardappelteelt gebruikte machines, installaties en opslagvoorzieningen, op de juiste manier worden gereinigd en ontsmet.
Provincie:
Tag(s):