maandag, 11. juli 2011 - 19:44

Pas op voor de inbreker 2.0

‘Vanaf morgen lekker genieten van de Spaanse zon’ of ‘Lekker ontstressen in Turkije’, hoe onschuldig het ook lijkt; het aankondigen van een vakantie werkt inbraken in de hand.

De politie en gemeenten roepen vakantiegangers met klem op om de plannen niet publiekelijk, via social media, te delen. Zij waarschuwen voor de inbreker 2.0 die op een sluwe manier, van achter de computer, zijn doelwit vindt.

De inbreker 2.0 zoekt via sociale media naar mensen die kun vakantieplannen aankondigen. Met zoektermen zoals ‘vakantie’ en ‘zon’ kunnen inbrekers 2.0 achterhalen waar mensen afwezig zijn. De politie en gemeenten roepen mensen op om niets over de vakantieplannen aan te kondigen. Voor ouders is het raadzaam om dit met hun kinderen bespreekbaar te maken. Ouders weten soms niet eens dat kinderen de vakantieplannen via hun sociale media publiekelijk maken. Een woninginbraak heeft een grote impact op het gevoel van veiligheid van slachtoffers, en daar zit je niet op te wachten na een vakantie.

In 2009 zijn er in de regio Noord- en Oost-Gelderland 1994 woninginbraken gepleegd. In 2010 waren dat er 2470, een verhoging van ruim 23%. Het politiekorps vindt dit onacceptabel en heeft speciale woninginbrakenteams ingezet. Ook wordt er extra gecontroleerd op het in bezit hebben van inbrekerswerktuig bij routinecontroles. Hoeveel inbraken er precies gepleegd worden door inbrekers 2.0 is niet duidelijk.

Politie en gemeenten op de Veluwe werken de komende tijd samen om inwoners extra alert te maken op woninginbraken en preventiemaatregelen. De organisaties doen naast hun inspanningen ook een dringend beroep op burgers zelf, zij kunnen maatregelen nemen om een inbraak te voorkomen. De kans op een inbraak is aanzienlijk kleiner als er preventieve maatregelen genomen zijn. Tips staan op www.politiekeurmerk.nl.
Provincie:
Tag(s):