zaterdag, 27. augustus 2011 - 12:48

Pastors bemiddelaar tussen beheerder zendmasten en exploitant

Den Haag

Minister Verhagen heeft oud-wethouder van Rotterdam Marco Pastors gevraagd te bemiddelen tussen de beheerder van de afgebrande zendmasten van Lopik en Smilde en één van de exploitanten. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL& I) zaterdag bekendgemaakt.

Zendmastbeheerder Novec heeft het zendvermogen uit voorzorg beperkt, nadat in juli in de zendmasten Lopik en Smilde brand was uitgebroken. Daardoor is de ontvangst van radiozenders slechter dan normaal. Aan Pastors nu de schone taak om binnen twee weken te bezien hoe het vermogen van de radiozendmasten op een veilige manier op peil gebracht kan worden.

Het onderzoek naar de oorzaak van die brand is nog niet afgerond. Uit voorzorg en uit oogpunt van veiligheid heeft de beheerder van de masten, Novec, het zendvermogen beperkt.

Ontvangst

De ontvangst van een aantal radiozenders is daardoor in delen van Nederland minder goed dan voorheen. Een van de exploitanten van de zendinstallaties in de masten, Broadcast Partners (BP), eist verhoging van het zendvermogen.

Bemiddelaar

'Het is buitengewoon vervelend dat de slechte ontvangst zo lang duurt,' aldus minister Verhagen. 'Daarom heb ik een bemiddelaar benoemd. Het op een veilige manier herstellen van het bereik van de masten heeft prioriteit.'

Veiligheid

Pastors streeft naar een oplossing van de situatie waardoor de ontvangst van de radiozenders met behoud van veiligheid van dezelfde kwaliteit is als voor de brand. Hij zal worden bijgestaan door een onafhankelijk technisch expert. Pastors is namens EL&I al ambassadeur voor het gebruik van elektronische facturen bij de overheid.
Provincie:
Tag(s):