donderdag, 20. oktober 2011 - 11:35

Patholoog in Geleense babyzaak niet rechtsgeldig

Roermond

De man die als getuige-deskundige door het OM in Maastricht was ingeschakeld in de Geleense zaak waarbij de moeder van drie overleden baby's terecht stond, is niet geregistreerd in het deskundigenregister van de KNMG. Hij kan zich naar Nederlandse maatstaven dus geen patholoog noemen.

In de uitzending van Nieuwsuur van 19 oktober werd de getuige-deskundige uitgebreid aan het woord gelaten over de opstelling van het Openbaar Ministerie betreffende zijn bevoegdheid.

Het College van procureurs-generaal had op 30 mei per brief aan alle parketten verzocht de betreffende getuige-deskundige niet meer in te schakelen omdat hij in Nederland niet bevoegd is als patholoog op te treden. Patholoog is een beschermde titel. De man, die overigens wel als basisarts geregistreerd staat, staat niet geregistreerd in het deskundigenregister van de KNMG. Hij kan zich naar Nederlandse maatstaven dus geen patholoog noemen. In die zaken waarin de betreffende man al als getuige-deskundige was ingeschakeld, zou contra-expertise moeten worden gevraagd aan een wél geregistreerde patholoog.

Omdat de man al in 2010 in de Geleense zaak was ingeschakeld, maakt zijn rapportage deel uit van het dossier. Het parket Maastricht heeft in januari reeds een tweede deskundige ingeschakeld hetgeen in lijn is met genoemde verzoek van het College. Het OM in Maastricht heeft aan dat verzoek voldaan en aldus gehandeld volgens de Collegelijn.
Provincie:
Tag(s):