vrijdag, 8. april 2011 - 10:11 Update: 08-07-2014 0:59

Pensioenfondsen kochten per saldo aandelen bij tijdens crisis

Amsterdam

De veertig grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben op het hoogtepunt van de financiële crisis per saldo voor 1,8 miljard euro aandelen bijgekocht. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Pensioenfondsen hebben bijgedragen aan stabiliteit
Een analyse van aan- en verkopen van aandelen in oktober 2008 tot en met maart 2009 laat zien dat de veertig grootste pensioenfondsen (totale activa eind 2008 490 mrd euro, 85% van de sector) gezamenlijk per saldo aandelen bijkochten.

Dit was op het hoogtepunt van de kredietcrisis, toen aandelenkoersen wereldwijd sterk daalden (de wereldwijde aandelenindex MSCI World daalde met 28% in deze periode). Het beleggingsgedrag van de pensioensector tijdens de crisis is dus licht anticyclisch geweest en heeft bijgedragen aan financiële stabiliteit. Ten opzichte van de totale omvang van de totale beleggingsportefeuille was dit effect klein.

Herbalancering
De meeste pensioenfondsen gebruiken een strategie van herbalancering. Als aandelenkoersen gedaald zijn, kopen fondsen aandelen bij om het percentage aandelen in de beleggingsportefeuille op niveau te houden.

Andersom verkopen fondsen bij een dergelijke strategie aandelen als de koersen zijn gestegen. Op macroniveau dempt deze strategie zowel opgaande als neergaande bewegingen op de aandelenmarkt. Dat is goed voor de financiële stabiliteit.
Categorie:
Tag(s):