dinsdag, 22. maart 2011 - 21:17

Pieter van Vollenhoven opent monumenten Maallust en Klein Soestdijk in Veenhuizen

Veenhuizen

Pieter van Vollenhoven opent dinsdag 12 april het gerenoveerde Maallustcomplex en Klein Soestdijk in de voormalige strafkolonie Veenhuizen.

Het Maallustcomplex was het agrarisch bedrijf dat de inwoners onder meer voorzag van brood. Klein Soestdijk was de woning van de directeur van Justitie in Veenhuizen. Met de opening van de panden wordt een meerjarig traject van renovaties en herbestemmingen afgerond. Eerder werden het Nationaal Gevangenismuseum, het Ambachtscluster en het Hospitaalcomplex opgeleverd.

In 2004 zijn de Rijksgebouwendienst, de gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe de samenwerking aangegaan om de vier leegstaande complexen van Veenhuizen te renoveren. Doel is behoud van het cultureel erfgoed en het geven van een nieuwe impuls aan de sociaal-economische ontwikkeling van Veenhuizen. In het Maallustcomplex zijn een bierbrouwerij, kaasmakerij, winkel en een centrum voor outdooractiviteiten gevestigd. Klein Soestdijk biedt onderdak aan een onderneming en mogelijkheden tot erfgoedlogies.

De heer Van Vollenhoven is voorzitter van zowel het Nationaal Restauratiefonds als het Nationaal Groenfonds.
Provincie:
Tag(s):