dinsdag, 13. december 2011 - 22:14

Plaatselijk drijfzand waargenomen op de Zandmotor

Kijkduin

De inspecteurs van de provincie Zuid-Holland hebben op de Zandmotor plaatselijk drijfzand waargenomen. Dit heeft de gemeente Westland dinsdag laten weten.

De extreme zuidwestelijke winden van afgelopen dagen hebben deze situatie veroorzaakt, daarom speelt dit fenomeen zich vooral af aan de westelijke zijde van de lagune en het binnenmeertje.

Wandelaars en paarden kunnen in het zand weg zakken en / of letsels oplopen, voertuigen kunnen vast komen te zitten. Daarom worden deze gebieden met waarschuwingsborden gemarkeerd.

Drijfzand
Drijfzand komt vaker voor langs de kust. Het is een natuurlijk verschijnsel. Drijfzand is een mengsel van zand en water, waarbij de verhouding van water op zand groter is dan normaal. In de loop van tijd zal de verhouding meer zand dan water worden waarbij de bodem weer steviger wordt.

Oorzaak
Het drijfzand ontstaat door stuifzand dat op ondiep water terecht komt op een beschutte plaats. Omdat het boven op het water valt, blijft het water er onder zitten en mengt zich langzaam met het zand. De extreme zuidwestelijke winden van afgelopen dagen hebben deze situatie veroorzaakt, daarom speelt dit fenomeen zich vooral af aan de westelijke zijde van de lagune en het binnenmeertje.

Gevaar
Het drijfzand op de Zandmotor is niet levensgevaarlijk, Je kunt er niet in verdrinken omdat de opwaartse druk dat onmogelijk maakt. Wel kun je er voor een deel in wegzakken en vast komen te zitten. Voor honden en paarden geldt dat zij letsel op kunnen lopen wanneer zij los proberen te komen uit het drijfzand.

Advies
Voor wandelaars, paarden, honden en voertuigen is het advies om uit de buurt te blijven van het drijfzand. De locaties van het drijfzand zijn met borden aangegeven.

Wanneer je als wandelaar onverhoopt in het drijfzand vast komt te zitten, kun je jezelf met langzame bewegingen omhoog los krijgen. Loop niet verder en kies dezelfde weg terug als je gekomen bent. Het kan nodig zijn hulp in te roepen. Voorkomen is beter dan genezen: blijf uit de buurt.
Provincie:
Tag(s):