maandag, 9. mei 2011 - 20:59 Update: 08-07-2014 0:58

Plastisch chirurgen wijzen op sterke toename patiënten met huidkanker

Utrecht

Plastisch chirurgen waarschuwen aan de vooravond van het zomerseizoen voor een explosieve stijging van huidkanker.

Het aantal patiënten met huidkanker dat door een plastisch chirurg moet worden behandeld, is de afgelopen vijf jaar met de helft toegenomen. De oorzaak hiervan ligt voor 70-80% bij langdurige blootstelling aan zonlicht. "Zonnebrandcrèmes dienen om de huid te beschermen en niet om de tijd dat men in de zon kan blijven te verlengen. Dat is een wijdverbreid misverstand", aldus plastisch chirurg Wilfred Kolkman van het Amphia Ziekenhuis Breda.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) waarschuwt opnieuw tegen overmatige blootstelling aan de zon en adviseert veranderingen in de huid vroegtijdig te laten beoordelen door een arts. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn.

In Nederland heeft iemand een kans van één op zes om in zijn of haar leven huidkanker te krijgen. Van alle soorten kanker die voorkomen staat het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, in Nederland op de eerste plaats. Voor Nederlandse dermatologen is de diagnose basaalcelcarcinoom dan ook een van de meest gestelde diagnosen tijdens het spreekuur en voor de plastisch chirurg de meest geopereerde kwaadaardige huidtumor.

Frequent gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermende factor (minstens SPF 20-30), beschermende kleding en het vermijden van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur zijn belangrijke en simpele preventieve maatregelen die men kan nemen.
Categorie:
Tag(s):