woensdag, 18. mei 2011 - 14:18

Pleziervaart onder 'druk' door toenemende agressie

Uithoorn

Dat veel mensen in het dagelijkse verkeer maar weinig meer van elkaar kunnen verdragen is helaas een bekend gegeven. Maar dat bij zelfs de pleziervaart het woord 'plezier' steeds vaker geschrapt lijkt te moeten gaan worden is dichterbij dan men denkt.

Onze journalist ging de afgelopen twee weekenden ‘undercover’ mee in de boot van drie jongens van 13 jaar.

'In totaal voeren we met een rubberbootje en twee oude opgeknapte bootjes die mij sterk doen denken aan de Nederlandse speelfilm van de Kameleon. In die film lappen twee tieners een bootje op voor het plezier op het Oer Hollandse water. Dit geldt overigens ook voor de tieners waarmee ik meevoer over de Amstel in en nabij Uithoorn'.

'Tijdens het varen door de Amstel en de zijtakken van de rivier hebben de knaapjes heel wat andere ‘schippers’ de vriendelijke hand 'moeten' opsteken omdat dat gebruikelijk is op het water. Maar ook heb ik flink wat middelvingers omhoog zien komen van vooral dobberende ´ouderen´ die zijn vergeten dat ze zelf ook jong- en wellicht ‘ondeugend’ zijn geweest'.

De bootjes waar de jongens mee rondvaren zijn géén dure snelle speedboten, maar kunnen wel harder dan 6 of 9 kilometer per uur dat overigens op deze rivier is toegestaan en dat is leuk zolang de veiligheid maar niet te wensen overlaat.

Helaas zo blijkt, net als in het verkeer, is er maar weinig begrip voor deze jeugd met hun Kameleon droom. Zeker op momenten dat ze in optocht aangemeerde boten passeren hoor je stelselmatig gevloek en geschreeuw omdat ze met hun bootjes nou eenmaal een golfslag maken. Maar het schelden komt wel pas als de laffe booteigenaren hebben gezien dat het om kinderen gaat.

Ook is vanaf de kant door vissers met scherpe haakjes van werphengels gemikt op de meer kwetsbare rubberbootjes. Zelfs is èèn van de jongens afgelopen zondag met schieten bedreigd omdat hij volgens de man teveel overlast zou geven aan de watersporters, om over de rest van de scheldwoorden maar te zwijgen. De knaap heeft inmiddels de politie ingelicht over dit voorval.

Gelukkig zijn er nog mensen die niet zijn vergeten dat ze zelf ook jong zijn geweest. Ja! De politie te water van het KLPD. Tijdens het varen kwam een snelle donkergroene boot in de verte met hoge snelheid aandenderen.

Nog geen twee tellen later werd op een fluitje geblazen en moest één van de jongens zich met zijn rubberboot meldden bij de agent. Nadat de boot was geïnspecteerd en een vriendelijk glimlach van 'oom agent' mocht hij zijn boottocht weer vervolgen.
Provincie:
Tag(s):