woensdag, 15. juni 2011 - 8:36

Politici hechten te weinig waarde aan privacy burgers

De voorzitter van de Europese Toezichthouder van gegevensbescherming (EDPS) Peter Hustinx zegt woensdag in een interview met de Volkskrant dat de Nederlandse regering te weinig waarde hecht aan de privacy van haar burgers.

Volgens hem benadrukt de politiek dat burgers zich vooral geen zorgen hoeven maken over hun privacy zolang ze niets te verbergen hebben.

Peter Hustinx vindt de manier waarop verantwoordelijke bewindslieden omgingen met privacykwesties rondom de invoering van de ov-chipkaart en de discussie over het elektronisch patiëntendossier (EPD) niet juist.
Er werd in deze gevallen alleen gewezen op de voordelen van deze systemen, terwijl politici, als zij het vertrouwen van de burgers willen winnen, juist ook op de mogelijke nadelen moeten wijzen.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kunnen volgens hem een voorbeeld nemen aan de eurocommissarissen Viviane Redding en Neelie Kroes.

Zij stellen volgens Hustinx met regelmaat dat vertrouwen van burgers cruciaal is en wijzen vaak op het belang van goede privacywetgeving.

Uit onderzoek zou blijken dat de interesse van Nederlanders in privacyzaken de afgelopen jaren veel harder dan in elk ander Europees land is gedaald.

Hustinx noemt de handelwijze van de Nederlandse regering en gedoogpartner PVV 'dom'. Als je het vertrouwen schaadt dat de burger je schenkt, keert het zich tegen je', aldus Hustinx in de Volkskrant. 'Vergeet niet dat veel van de mensen die het nu allemaal zogenaamd niets uitmaakt, straks de eersten zijn die boos gaan demonstreren als hun persoonsgegevens op straat liggen.'
Provincie:
Tag(s):