woensdag, 12. oktober 2011 - 9:15

Politie brengt criminele jeugdgroepen grote slag toe

Haaglanden

Met de aanhouding van tien verdachten (19-23 jaar) heeft de politie in een tijdbestek van anderhalf etmaal drie criminele jeugdgroepen uit de Haagse regio een grote slag toegebracht.

Het gaat om groepen uit de Haagse wijk Kortenbos en de Schilderswijk (Delftselaan) en de Leidschendamse wijk Prinsenhof. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig, maar ook zij worden naar verwachting spoedig aangehouden.

Net als drie van de tien aangehouden verdachten is ook een van de voortvluchtige verdachten lid van de criminele jeugdgroep Delftselaan. Zodra hij is aangehouden, zitten alle leden van de groep vast die door de politie tot de harde kern ervan worden gerekend.

Kortenbos
Vijf verdachten – van wie er nog één voortvluchtig is – maken deel uit van de criminele jeugdgroep Kortenbos. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij vijf bedrijfsinbraken of pogingen daartoe. De recherche van Bureau Jan Hendrikstraat deed onderzoek naar deze misdrijven.

Prinsenhof
Vier verdachten worden beschouwd als leden van de criminele jeugdgroep die zijn thuisbasis heeft in de Leidschendamse wijk Prinsenhof. Een 23-jarige man meldde zich op zondag 9 oktober bij een politiebureau in Den Haag. De politie viel de woning van deze 23-jarige eind september binnen en was sindsdien naar hem op zoek. Op zondag 10 oktober werd een ander groepslid aangehouden in zijn woning. De twee overige verdachten werden dinsdag 11 oktober in alle vroegte door de politie van hun bed gelicht.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een maandenlang onderzoek door een bovenregionaal rechercheteam van de korpsen Haaglanden en Hollands-Midden. Aanleiding voor het onderzoek was de vermoedelijke betrokkenheid van de groepsleden bij tientallen woninginbraken in onder meer Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Voorschoten.

Eerder hield de politie in verband met dit onderzoek al vier andere leden van de criminele groep aan, waarmee het totale aantal aangehouden groepsleden op acht uitkomt. Zij zitten allemaal nog vast. Het onderzoek naar de criminele jeugdgroep wordt voortgezet.

Delftselaan
Van de tien verdachten die de afgelopen dagen werden aangehouden worden er drie gezien als harde kernleden van de criminele jeugdgroep Delftselaan. Een vierde groepslid is nog voortvluchtig. De groepsleden zouden zich in wisselende samenstelling schuldig hebben gemaakt aan tenminste vijftien inbraken in woningen en bedrijven. Het gaat onder meer om diefstallen van sigaretten uit supermarkten in heel Nederland.

Harde kern
Als ook het voortvluchtige lid van de criminele jeugdgroep Delftselaan is aangehouden, zitten alle leden van de groep vast die door de politie tot de harde kern ervan worden gerekend. In totaal gaat het om zestien personen, minderjarigen en jongvolwassenen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ruim vijftig misdrijven, voornamelijk woning- en bedrijfsinbraken.

De meeste aanhoudingen zijn het resultaat van gezamenlijk onderzoek door medewerkers van Bureau De Heemstraat en een speciaal bovenregionaal rechercheteam. Maar in een aantal gevallen werden groepsleden op heterdaad betrapt, nog voor het team tot hun aanhouding was overgegaan. Dat gebeurde onder meer met drie mannen 22, 23 en 24 jaar die tijdens een woninginbraak in de Karel Roosstraat werden gesnapt. Een 23-jarige man werd aangehouden tijdens een woninginbraak in Sliedrecht. Twee andere groepsleden liepen tegen de lamp tijdens een snelkraak op een supermarkt in Brabant.

Behalve de aanhoudingen van de zestien harde kernleden hield de politie de afgelopen maanden ook zo’n dertig andere jongeren aan die worden beschouwd als groepslid of in elk geval banden met de bende hebben. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ruim twintig misdrijven, waaronder scooterdiefstallen en geweldsdelicten. In totaal schreef de politie sinds het voorjaar zo’n 250 bekeuringen uit voor overlastgerelateerde overtredingen.

Een aantal leden van de criminele jeugdgroep is inmiddels veroordeeld, de meeste van hen moeten zich de komende maanden tegenover de rechter verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):