woensdag, 23. november 2011 - 11:59

Politie doet inval in bedrijf en vijf woningen voor witwassen geld

Dinsdag 22 november hield de politie vier mannen aan. Ze worden onder meer verdacht van het wegsluizen van geld naar West-Afrika. Het geld werd verkregen door het plegen van oplichting. "Het gaat om miljoenen euro's ."

Dinsdag 22 november deed Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland een inval bij een bedrijf en vijf woningen in Zuidoost, Osdorp en Utrecht.

Drie mannen die verdacht worden zich schuldig te hebben gemaakt aan het witwassen van geld zijn aangehouden. Een vierde persoon is aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Tijdens de doorzoekingen zijn ook drie vreemdelingen aangetroffen. Zij zijn aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Het fraudegeld is vermoedelijk verkregen door middel van de zogenoemde 419 fraude. Deze vorm van fraude wordt veelal gepleegd door West-Afrikanen, en is vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel.

"De 419 fraude komt veelvuldig voor," zegt Rik Langedijk, projectleider van BFER van het korps Amsterdam-Amstelland. " Slachtoffers worden over het algemeen via e-mail benaderd. De ene keer omdat ze een loterij zouden hebben gewonnen, de andere keer omdat iemand ze veel geld nagelaten zou hebben. In alle gevallen moet de 'gelukkige' persoon om het bedrag te bemachtigen eerst een onkostenvergoeding betalen." De onkostentruc wordt herhaald tot het slachtoffer afhaakt, waarna de oplichters spoorloos verdwijnen. Op deze manier worden miljoenen euro's verkregen. Langedijk: "Een van de slachtoffers in deze zaak is voor 1,2 miljoen euro opgelicht."

Het illegaal verkregen geld wilden de West-Afrikanen naar hun land van herkomst sluizen. Overmaken via de bank, of meenemen met het vliegtuig zou mogelijk zorgen voor achterdocht, daarom is vermoedelijk een andere manier bedacht. Van het geld werden in Nederland voertuigen gekocht. Die voertuigen werden verscheept naar Nigeria, en daar ter plaatse betaald waardoor het geld elders ter beschikking komt van de verdachten.
Provincie:
Tag(s):