zaterdag, 4. juni 2011 - 13:19

Politie haalt verwarde man uit hijskraan

Utrecht

De politie heeft vrijdagavond een man aangehouden die zich urenlang ophield in een hijskraan en daardoor de openbare orde verstoorde.

Omstreeks 20.50 uur kreeg de politie een melding dat een man naar boven klom op een hijskraan die stond op een bouwwerkplaats aan het Vredenburg. Toen de eerste agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat de man zich ongeveer halverwege de kraan bevond en verder omhoog klom. Hij reageerde niet op het toespreken van de agenten dat hij naar beneden moest komen.

Direct is toen besloten het Vredenburg af te zetten en het bus-, taxi-, fiets-en voetverkeer om te leiden. Het team Toezicht en Handhaving assisteerde hierbij voor een goede doorstroming van het verkeer. Inmiddels kwamen er ook meerdere politie-eenheden en hulpdiensten ter plaatse. Het arrestatieteam werd ingezet, alsmede bikers, paarden en honden. De brandweer assisteerde met een hoogwerker en lampen. De brandweer arriveerde met een springkussen, maar de locatie bleek hiervoor niet geschikt. Een speciaal ‘reddingsteam op hoogte’ van de brandweer en ook de ambulancedienst stonden paraat.

De man bevond zich inmiddels bovenin de hijskraan op zo’n 63 meter hoogte en een aantal keer ontstond een zeer gevaarlijke situatie. Een persoon van het bouwbedrijf begeleidde twee ‘onderhandelaars’ (specialisten van de politie) en twee agenten naar een naastgelegen gebouw op de werkplaats om dichter bij de man te komen. Hiervandaan werd op de man ingesproken met behulp van een magafoon. Alles werd eraan gedaan om te voorkomen dat de man zou gaan springen.

Vier mannen van het arrestatieteam klommen in de hijskraan naar boven en slaagden er vervolgens in de man te bereiken. De man werd direct aangehouden en gezekerd, waarbij hij zich verder niet verzette. Net na middernacht was de man veilig beneden en werd hij overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Kort daarna werden de fiets- en voetpaden en de busbaan weer vrijgegeven. De politie onderzoekt wat de beweegredenen van de 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn geweest. Het incident trok vrijdagavond veel toeschouwers.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):