woensdag, 25. mei 2011 - 17:16

Politie heeft nog vragen over seriemoordenaar John Sweeney

Rotterdam

Het Cold Casee Team van de politie heeft ongeveer 30 tips binnengekregen over seriemoordenaar John Sweeney. Dit heeft een woordvoerder van de politie woensdag laten weten.

De tipgevers uit verschillende plaatsen in Nederland herkenden Sweeney na het tonen van zijn foto’s in het tv-programma Opsporing Verzocht dat dinsdagavond werd uitgezonden. Sweeney verbleef in Nederland in de periode tussen 1980 en 2001.

De Engelsman John Sweeney , geboren in 1947, werd op 5 april 2011 veroordeeld tot twee maal levenslang voor de moord op twee ex-vriendinnen: het 33-jarige Amerikaanse fotomodel Melissa Halstead, die toen ze van eind jaren 80 tot april 1990 in Nederland woonde werd vermoord en de 31-jarige Engelse Paula Fields, moeder van 3 jonge kinderen, die begin 2001 in Londen vermoord werd gevonden.

Maar toch is de zaak nog niet gesloten. Het Joint Investigation Team, bestaande uit het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond en de Londense Metropolitan Police, beschikt over serieuze informatie dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor meerdere, tot nu toe, onbekende moorden, mogelijk gepleegd in Nederland en Engeland. We sluiten niet uit dat dit onder andere om voormalige vriendinnen van hem gaat.

Schilderijen
John Sweeney heeft zijn leven lang getekend, geschilderd en gedichten geschreven. Op een aantal schilderijen en tekeningen staat een vrouw die als twee druppels water lijkt op Melissa Halstead. Maar op de tekeningen staan ook andere vrouwen.

’Er zijn twee vrouwen die Sweeney geportretteerd heeft en van wie we alleen maar kunnen hopen dat ze nog in leven zijn’, aldus de politie.

Irani
De eerste vriendin die de politie zoekt is een donkere vrouw die hij in 1997 geportretteerd heeft. De politie denkt dat het om een Braziliaanse vrouw zou kunnen gaan, die eind jaren 90 ergens tussen de 40 en 50 jaar oud moet zijn geweest. Het portret heet Irani, mogelijk is dat ook de naam van de vrouw. Omdat Sweeney zoveel reisde weet de politie niet wáár ze elkaar hebben leren kennen, dat zou in Londen geweest kunnen zijn, maar ook misschien wel hier in Nederland.

Vragen politie
- Wie heeft er in de tijd dat John Sweeney (alias Joe Johnson, Joe Carroll, Scouse Joe) in Nederland verbleef contact met hem gehad? Wie weet waar hij destijds werkte, woonde of wel eens logeerde?
- Wie weet met wie hij in die tijd omging?
- Wie weet waar hij verder tussen 1985 en 2001 allemaal is geweest en wat hij toen heeft gedaan?
- Wie weet meer over de identiteit van de twee vrouwen die door John Sweeney zijn geportretteerd?
- Wie weet wie Carina is?
- Wie heeft er over het algemeen informatie over deze zaak en heeft dit nog niet met de politie gedeeld?
Weet u het antwoord op één of meerdere vragen? Neem dan contact op met het Cold Case Team Rotterdam-Rijnmond. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844. Indien u anoniem wenst te reageren, dan kunt u dat doen via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Provincie:
Tag(s):