zondag, 5. juni 2011 - 10:29

Politie IJsselland houdt vier internetoplichtsters aan

Zwolle

De politie IJsselland heeft onlangs vier vrouwen aangehouden die zich bezig hielden met internetoplichting. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

In april en mei werden vier vrouwen gehoord op verdenking van internetoplichting. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Arnhem, een 29-jarige vrouw uit Assen, een 30-jarige Zwolse en een 23-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Het viertal is bevriend met elkaar en besloot op enig moment extra inkomsten te genereren door mensen via een handelssite op te lichten. Zij boden onder andere I-pods en spelcomputers aan via de site.

Spullen niet geleverd na betaling
Nadat zij betaald waren door de koper, leverden zij de spullen echter niet. De zaak kwam aan het rollen nadat meerdere personen aangifte hadden gedaan tegen de vrouwen. In totaal kwamen er vijftig aangiftes binnen, maar het aantal benadeelden ligt waarschijnlijk enkele malen hoger.

In 2009 en 2010 wist het viertal door middel van de oplichting een bedrag buit te maken van ongeveer € 13.600,-. Uit onderzoek bleek dat gebruikte bankrekeningen werden geblokkeerd waarna de vrouwen een nieuw rekeningnummer openden en doorgingen met hun oplichtingpraktijken.

Alle vier hebben bekend
Alle vier de verdachten hebben een bekennende verklaring afgelegd. Het Openbaar Ministerie neemt een beslissing over de verdere afhandeling van de zaak. De vrouwen hebben ieder hun eigen aandeel gehad in de strafbare feiten en daar zal rekening mee gehouden worden.

Ontnemingsmaatregel
Verder zal er gekeken worden naar de mogelijkheden om een ontnemingsmaatregel toe te passen. Dit houdt in dat de verdachten het geld dat ze verdiend hebben met hun criminele activiteiten terug moeten betalen aan de staat.

Politie IJsselland heeft de afgelopen anderhalf jaar binnen het project FinEC fiks geïnvesteerd in het financieel opsporen. Hierbij wordt gerechercheerd vanuit het financiële perspectief van het misdrijf. Eén van de speerpunten binnen dit project is ‘internetgerelateerde oplichting’.
Provincie:
Tag(s):