woensdag, 28. december 2011 - 15:54

Politie neemt kilo's illegaal vuurwerk in beslag

De politie heeft dinsdag in Schiedam en Rotterdam tientallen kilo's illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Anonieme tip
Naar aanleiding van een anonieme tip, stelde de politie dinsdagavond rond half zeven een onderzoek in, in een woning aan de Vuurdoorn. In de woning werd een flinke hoeveelheid zwaar vuurwerk aangetroffen, waaronder 27 dozen met Cobra 6, een 100.000-rol, een aantal grote flowerbeds en honderd stuks nitraat knalvuurwerk. Al het vuurwerk is in beslag genomen. De 57-jarige bewoner van het pand is aangehouden.

Ook in Schiedam stelden agenten een onderzoek in naar illegaal vuurwerk. Dat gebeurde dinsdagmiddag rond drie uur in een woning aan de Jozef Oreliosingel. In totaal werd 45 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Daarnaast vonden de agenten een luchtdruk- en een immitatiewapen. Het vuurwerk en de wapens zijn in beslag genomen. De 45-jarige bewoner en zijn 18-jarige zoon zijn aangehouden.

Hoge straffen
Sinds november van dit jaar geldt een nieuwe vuurwerkrichtlijn en worden hogere straffen geëist voor het stunten met zwaar (illegaal) vuurwerk of het maken van vuurwerkbommen. Het meeste in beslag genomen vuurwerk is zwaar illegaal vuurwerk wat valt onder de in die richtlijn genoemde ‘Big Five’, te weten lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds, grote Romeinse kaarsen en strijkers en nitraten langer dan 5,5 cm. De straffen hiervoor zijn zeer hoog geworden.

Als meerderjarige (18 jaar) geldt bijvoorbeeld een strafeis van 1 tot 3 maanden gevangenis-straf bij bezit van 1 stuks van het genoemde Big Five vuurwerk. Minderjarigen krijgen in dit geval een strafeis van: 30 tot 35 uur taakstraf.

In bezit van meerdere stuks van dit vuurwerk dan lopen de strafeisen op tot respectievelijk 16 maanden gevangenisstraf en meer dan 50 uur taakstraf.
Provincie:
Tag(s):