donderdag, 8. december 2011 - 13:52

Politie ontruimt Beursplein, Occupy'ers aangehouden

Amsterdam

De politie heeft donderdagmiddag op het beursplein het tentenkamp van de Occupybeweging ontruimd. Hierbij zijn 14 Occupy'ers aangehouden. Dit heeft een woordvoerster van politie Amsterdam/Amstelland bekendgemaakt.

Het protest tegen de ontruiming verliep volgens de woordvoerster geweldloos en de sfeer bleef gemoedelijk. De 14 Occupy'ers zijn aangehouden vanwege de weigering om aan de vordering van de burgemeester te voldoen. De Occupy'ers zijn met een bus van het GVB afgevoerd.

Omdat de Occupy érs nog voor 25 procent gebruik mochten maken van het Beursplein is een L-vormige tent bedacht, die daar mag blijven staan.
Er mogen 's nachts slechts vier mensen in blijven slapen zodat ze hun spulletjes te bewaken.

Op het Beursplein reed in de middag een bezemwagen van de gemeente rond. Ook waren de betogers zelf met bezems in de weer. In een vrachtwagen van de gemeente lagen enkele restanten van tenten en spandoeken die weg moesten.Ook de spandoeken moesten weg in verband met de openbare orde.

Verder moet Occupy aan tal van andere voorwaarden voldoen op het gebied
van hygiëne en brandveiligheid.

Tegen rtv Noord-Holland zegt psychologiestudente Coline van Nunspeet (23) dat veel veel betogers blij waren dat de gemeente en politie hen hielpen het plein schoon te maken zoals zij dat zelf ook al wilden. Ze zijn tevreden
over het feit dat ze hun protest kunnen voortzetten, ook al is het op een kleiner gedeelte van het plein aan het Damrak.
De studente wijst erop dat veel van de betogers normale mensen zijn: ,,We zijn niet allemaal hippies, werklozen en communisten.', aldus van Nunspeet tegen rtv Noord Holland.
Provincie:
Tag(s):