vrijdag, 23. september 2011 - 23:15

'Politie schendt kinderrechten'

Den Haag

Politie en Justitie schenden internationale verdragen bij de behandeling van minderjarige verdachten. Kinderen worden te lang opgesloten, onvoldoende geïnformeerd over hun rechten en op intimiderende wijze verhoord en gearresteerd.

Dat blijkt uit het rapport Een 'paar nachtjes' in de cel, van kinderrechten-organisatie Defence for Children/ECPAT, waaraan het Vara-programma De Ombudsman vrijdagavond aandacht aan heeft besteed.

Kinderen worden steeds vaker na een aanhouding net zo behandeld als een volwassene. Zo is er in de wet niets vastgelegd over het gebruik van geweldsmiddelen, handboeien en wapens bij minderjarigen en zijn er geen aparte eisen voor de cellen waarin kinderen worden opgesloten. Ook veel agenten schieten tekort als het gaat om de omgang met kinderen.

Ook blijkt uit cijfers dat kinderen vaker één of meer nachten op het politiebureau moeten doorbrengen. Werden in 2009 nog 8.142 minderjarigen ‘in verzekering gesteld’, in 2010 waren dat er bijna duizend meer: 9.136. Zo mogen minderjarigen tussen 12 en 15 jaar maximaal negen dagen en vijftien uur worden vastgehouden en 16- en 17-jarigen zelfs nog een volle week langer. In de buurlanden België en Duitsland mag de politie minderjarige verdachten maximaal 24 uur vasthouden in een politiecel.

Mede is dat schuld van (hulp)officieren van justitie en rechters. Die zouden te gemakkelijk toestemming geven om een kind langer vast te houden in plaats van een alternatieve straf voor te leggen.

Defence for Children vindt dat Nederland volledig uit de pas is met het VN-Kinderrechtenverdrag. De organisatie pleit dan ook dat Nederland de wet zo snel mogelijk aanpast.
Provincie:
Tag(s):