zondag, 13. maart 2011 - 21:13

Politie schiet op vuurwapengevaarlijke man tijdens wilde achtervolging

Haarlem

Op de N208, kruising Delftlaan en Jan Gijzenkade, heeft de politie zondagmiddag om 15.35 uur de bestuurder van een auto weten aan te houden na een levensgevaarlijke achtervolging. Dit heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Na een achtervolging die begon in Spaarndam en 20 minuten later eindigde in Haarlem wist de politie de 37-jarige man uit Waddinxveen aan te houden. De man reed levensgevaarlijk, met ongekend hoge snelheden en werd herkend door de politie. Bij de politie was bekend dat de man vuurwapengevaarlijk was.

Volgens een ooggetuige was hij in Spaardam bezig in te breken, en zou hij iemand hebben bedreigd. Ondanks een stopteken van de politie is hij op de Spaarndammerdijk met volle snelheid ingereden op een politieauto. Die wilde de man tot stoppen manen, en besloot op het laatste moment de berm in te rijden om erger te voorkomen.

Politiemotor aangereden
Hierna is hij op de N202 bij Buitenhuis op een politieauto ingereden, die hem eveneens tot stoppen wilde dwingen. De politieauto raakte daarbij beschadigd. Op de N202 bij Buitenhuis is hij vervolgens met volle snelheid ingereden op een motorrijder van de politie, die stil stond en ternauwernood van zijn motor kon springen.

Motoragent schiet op verdachte
De man reed tegen de motor aan en de politieman heeft uit zelfverdediging enkele schoten op hem afgevuurd. Vervolgens is de auto van de verdachte verder gereden richting Spaarnwoude en Velserbroek, waar door zijn rijgedrag gevaarlijke situaties ontstonden voor omstanders.

Ook trachtte hij auto’s en motoren van de weg te duwen. De levensgevaarlijke rit van de man eindigde in Haarlem, waar hij zich klem reed in het drukke verkeer. Toen hij trachtte zijn weg tegen het verkeer in te vervolgen, zagen politiemensen zich genoodzaakt enkele schoten op hem af te vuren. De verdachte is niet geraakt door politiekogels.

De politie verzoekt mensen of omstanders, die door het rijgedrag van de man in gevaar zijn gebracht, zicht te melden bij de politie: 0900 – 8844.
Provincie:
Tag(s):