woensdag, 20. juli 2011 - 15:25

Politie spoort gestolen spullen digitaal op

Apeldoorn

De politie in Apeldoorn is gestart met een proef waarbij opkopers een digitaal systeem van tweedehands goederen bijhouden.

Met dit zogeheten digitale opkopersregister hoopt de politie gestolen goederen sneller, eenvoudiger en efficiënter op te sporen. Aan deze proef werken enkele winkeliers in tweedehands goederen, de gemeente Apeldoorn en het Openbaar Ministerie mee.

Een winkelier die tweedehands goederen verkoopt, is verplicht hiervan een registratie bij te houden. Dit geldt zowel voor de aankoop van spullen als ook voor de verkoop. Normaal worden dergelijke handelingen bijgehouden in een registratieboek.

De politie vergelijkt de informatie uit die boeken met een lijst van gestolen goederen. De gemeente ziet toe op de registratie en de controle. Dit alles is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bepaald. Dat is voor alle partijen een tijdrovende situatie. Op initiatief van de Apeldoornse politie is in overleg met de gemeente, enkele winkeliers en het Openbaar ministerie voor een digitaal systeem gekozen.

Met de komst van het digitale opkopersregister wordt het de inbrekers, helers en veelplegers een stuk moeilijker gemaakt. De digitale versie van het opkopersregister geeft automatisch aan of bijvoorbeeld een aangekochte dvd-speler of een herkenbare partij koper gestolen is. Het systeem vergelijkt de informatie die de opkoper invoert, wanneer hij iets heeft gekocht, met de informatie van de politie.

Dit bespaart de politie manuren en het wordt voor dieven en helers lastiger om gestolen goederen te verkopen. Het wordt dan ook minder aantrekkelijk om goederen te stelen. Daarnaast helpt dit digitale register de opsporing van strafbare feiten te vergroten. Het wordt eenvoudiger om veelplegers in beeld te krijgen. Waar was de veelpleger op welke datum en wat verkocht hij aan de opkoper? En heeft de verdachte elders ook wat verkocht? Met een digitaal register krijgt de politie snel inzicht in de situatie.

Het is belangrijk dat burgers goed geïnformeerd zijn over het fenomeen heling: de koper van een gestolen goed is net zo strafbaar als de dief zelf. Sinds maart 2011 kunnen consumenten op www.stopheling.nl zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie.
Provincie:
Tag(s):