dinsdag, 26. april 2011 - 17:41

Politie start met proef digitaal bonnenboekje

Rotterdam

De politie in de regio’s Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond zijn in samenwerking met het Openbaar Ministerie gestart met een proef met een digitaal bonnenboekje. Dit heeft de politie dinsdag laten weten.

Het doel van het digitale bonnenboekje moet de agenten verlichting van de administratieve last geven en tegelijk kosten reduceren. Vanaf 1 mei 2011 krijgen mensen die een bekeuring krijgen via de digitale handterminal geen geprinte bon meer.

Nieuwe handcomputer
Op dit moment proberen de agenten in de regio Zuid-Holland-Zuid uit de surveillancedienst en het Verkeershandhavingsteam al sinds 1 maart 2011 een nieuwe handcomputer uit. Hierin zit het digitale bonnenboekje. Dit is een innovatieve techniek waarmee met handterminals op straat digitaal een mini proces-verbaal kan worden opgemaakt.

Intelligente software
Dit is op zich niet nieuw maar de handterminals zijn uitgerust met intelligente software waardoor een aantal nieuwe toepassingen mogelijk zijn. De software leidt de agent stapsgewijs door de procedure voor het opmaken van het mini proces-verbaal en maakt gebruik van een volledig geautomatiseerd feitcodeboekje (hierin staan alle overtredingen met hun specifieke kenmerken). Hierdoor wordt de kans op fouten minimaal.

Scannen kentekenplaat
De handterminal is uitgerust met GPS waarmee de exacte locatie bepaald kan worden. Ook wordt direct informatie opgevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), want door de kentekenplaat te scannen krijgt de verbalisant de voertuiggegevens.
Als het proces-verbaal compleet is kan deze met een druk op de knop worden verzonden naar de backoffice. De backoffice verzendt het proces-verbaal naar het CJIB.

Geen ‘geeltje’ meer
Bij een bekeuring op staande houding is het gebruikelijk —maar niet wettelijk verplicht- dat de doordruk. het zogenaamde ‘geeltje’, van de handgeschreven bon wordt meegegeven aan de verdachte. Vanaf 1 mei 2011 wordt geen ‘digibon’ meer geprint. Men krijgt dus geen geprinte ticket uit de handterminal meer in handen. Dat hoeft ook niet, omdat de agent de bekeuring persoonlijk aanzegt en de betrokkene dus weet dat hij/zij een bekeuring thuisgestuurd krijgt.

In juli vindt een evaluatie van de proef plaats. Op basis van de resultaten die uit de proef naar voren komen, kan bijstelling van de werkwijze plaatsvinden. Daarna wordt gekeken of de werkwijze verder in de korpsen wordt uitgerold. Dit is mede afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen.
Provincie:
Tag(s):