donderdag, 10. maart 2011 - 9:56

Politie stuurt blaffende hond naar therapeut

Den Haag

Het is één van de grootste ergernissen, het storend blaffen van de hond van je buren. De Nederlandse politie krijgt regelmatig te maken met klachten van burgers met betrekking op blafoverlast door honden.

Begin 2006 startte de politie IJsselland met een proef met hondengedragstherapeuten. Dit op aandringen van de Hondenbescherming die grote moeite had met een eerder plan om blafoverlast met een zogenaamde antiblafband tegen te gaan.

De inzet van hondengedragstherapeuten lijkt een succes en zal landelijk gevolg krijgen, aldus directeur Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming.

Bijna dertig hondengedragstherapeuten worden vrijdag 11 maart 2011 te Soest getraind om een succesvol samenwerkingsproject op het gebied van blafoverlast landelijk uit te rollen.

Diervriendelijk
De afgelopen jaren heeft in de politieregio IJsselland een pilotproject gedraaid op initiatief van de Hondenbescherming. Deze organisatie nam het initiatief voor het samenwerkingsproject na een bericht over het inzetten van anti-blafbanden bij blaffende honden. "Anti-blafbanden zijn hondonvriendelijk en nemen ook de oorzaak van het blaffen niet weg", aldus Van Herwijnen. De Hondenbescherming heeft daarom gedragstherapie aangeboden als effectief en diervriendelijk alternatief om storend blaffen tegen te gaan. En met succes! De samenwerking is zo goed verlopen dat de therapeuten nu ook bij andere zaken dan blaffen, bijvoorbeeld bij agressie, worden ingeschakeld.

Uitstekend alternatief
Bij korps IJsselland is de gedragstherapie opgenomen in het protocol 'Aanpak van overlast door blaffende honden'. De coördinatie en uitvoering is in handen van de hondenbrigade. Hondengeleidster Aniek Hergers is enthousiast: "We moesten er best even aan wennen. Nu we weten wat het inhoudt, vinden we het een uitstekend alternatief. De diervriendelijke aanpak in combinatie met hulp bieden aan hond en eigenaar spreekt ons erg aan. Niet meteen het strafrechtelijke traject in, maar proberen de oorzaak van het blaffen aan te pakken."

Samenwerking
Van Herwijnen is van mening dat alle politiekorpsen in Nederland baat kunnen hebben bij een samenwerking als deze. 'De samenwerking levert een effectieve oplossing van blafoverlast op. Alle gedragstherapeuten die in dit project mee willen draaien zijn goed opgeleid en aangesloten bij Alpha, de Nederlandse Vereniging voor Hondengedragstherapeuten. Deze therapeuten leveren kwaliteit en werken op basis van wetenschappelijke principes.'

Tijdens de training op vrijdag worden de aanwezige hondengedragstherapeuten geïnformeerd over de aanpak en successen binnen de pilot. Zij kunnen daarna in hun eigen regio een samenwerkingsrelatie opzetten met de politie. De politiekorpsen hebben afgelopen dinsdag een brief met informatie ontvangen.
'Het zou prachtig zijn als meer korpsen, burgers en honden kunnen profiteren van deze effectieve en diervriendelijke aanpak', aldus Van Herwijnen van de Hondenbescherming. 'Na deze vrijdag moet dat mogelijk zijn!'
Provincie:
Tag(s):