maandag, 11. april 2011 - 17:29

Politie Twente is gestart met project Nachtwacht

Hengelo

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 april heeft de eerste actienacht Nachtwacht plaatsgevonden.

'Ongeveer 40 bewoners van de Lijsterweg, Meeuwenweg, Koekoeksweg en Reigerweg hebben allen een uurtje gepost tussen 23:00 en 06.00 uur in hun eigen woonomgeving', meldt de politie maandag.

Bewoners van drie huishoudens aan de Bittervoornstraat hebben ook deelgenomen aan de actienacht. Zij hebben in hun straat gepost tussen 23.00 en 06.00 uur.

Alle buurtbewoners waren eerder geïnstrueerd door de politie Twente en ook op zaterdag 9 april zijn ze voorafgaand door de politie Twente nog van de laatste instructies voorzien. De politie heeft extra personeel ingezet voor deze actie.

Het doel is om overlast en vernielingen een halt toe te roepen. De pakkans van de daders wordt vergroot, omdat de ogen en oren van burgers worden ingeschakeld en de politie in de directe omgeving aanwezig en bereikbaar is.

De resultaten van de actie waren o.a. dat een postende burger meldde dat een jongen een bierflesje op de grond kapot gooide, de politie heeft de jongen hierop aangesproken en hem verzocht om het glas op te ruimen.

Ook werd door een oplettende bewoner een fiets aangetroffen, die mogelijk van diefstal afkomstig is. De politie heeft de fiets meegenomen. Daarnaast heeft de politie o.a. vijf jongeren jonger dan 18 jaar doorverwezen naar Alcohalt in verband met het nuttigen van alcohol op straat.

Meerdere personen hebben een proces-verbaal ontvangen voor het drinken van alcohol op straat en iemand die zijn bierflesje weggooide in de bosjes heeft een proces-verbaal ontvangen.

Tevens zijn er enkele tientallen verkeersovertredingen waargenomen waarvoor bekeurd is o.a. fietsen door rood licht, niet dragen van een autogordel en fout parkeren. Er zijn in de actienacht geen vernielingen gepleegd in de deelnemende straten.

Project Nachtwacht
De politie Twente wil de burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bij het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Daarom is het project Nachtwacht gestart.

Vooral straten in de wijken die direct rondom de uitgaanscentra liggen of straten waar uitgaande jeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerd worden getroffen door vernielingen. Voorbeelden zijn het aftrappen van autospiegels, het vernielen van tuinen, het vernielen van bushokjes e.d.

Vaak constateert de bewoner of de politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het helaas te laat om daders te traceren, waardoor wijkbewoners met een schadepost komen te zitten. Ook ontstaan onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot in de getroffen wijken af.

Reden voor de politie, om de samenwerking met wijkbewoners op te zoeken om samen dit probleem aan te pakken! De politie kan immers niet op elke hoek van de straat staan en doet daarom een beroep op oren en ogen van burgers.

Politie Twente is daarom gestart met het project Nachtwacht in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantal jaren geleden heeft dit project ook al eens succesvol gewerkt in Hengelo. Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat op bepaalde straten in voornamelijk Hengelo het aantal vernielingen is toegenomen en dat dit probleem aangepakt moet worden.
Provincie:
Tag(s):