zaterdag, 22. oktober 2011 - 18:17

Politie vindt 800 kg massa-explosief vuurwerk in Letse vrachtauto

Ermelo

De politie heeft in Ermelo tijdens surveillance een kleine vrachtauto met daarin 800 kilogram illegaal vuurwerk van de weg gehaald en in beslag genomen.

De vrachtwagen was voorzien van Letse kentekenplaten. De bestuurder bleek een 19-jarige man uit Letland. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Surveillerende politiemensen zagen de vrachtwagen donderdagavond
20 oktober rond 21.20 uur rijden op de Leuvenumseweg in Ermelo.
Bij controle werd in de vrachtwagen 800 kg illegaal vuurwerk aangetroffen, waaronder Chinese Vlinders.

De vrachtwagen en het vuurwerk werden in beslag genomen De 19-jarige bestuurder uit Letland, werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Vuurwerkteam

Een nader onderzoek werd uitgevoerd door deskundige politiemensen van het onlangs opgestarte Regionale Vuurwerkteam van de politie Noord- en Oost-Gelderland.
Het vuurwerk bleek van de gevaarklasse 1.1 en dat is massa-explosief. Bovendien stond in de laadruimte van de vrachtwagen ook nog een crossmotor met gevulde benzinetank.

Het illegale vuurwerk leverde in combinatie met de crossmotor met benzine, een buitengewoon gevaarlijke situatie op. In een woonwijk of industrieterrein zou een ongeluk met zo’n vrachtwagen of lading zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

Na overleg met de officier van justitie, werd de niet in Nederland wonende verdachte een boete opgelegd van € 5000,- Wanneer de boete betaald wordt, wordt de vrachtwagen terug gegeven. Het vuurwerk wordt vernietigd.

Resultaten

Het aantreffen van dit vuurwerk was de eerste vangst die het Regionale Vuurwerkteam dit najaar heeft onderzocht. Vorig jaar (2010/2011), werd door het vuurwerkteam ruim 20 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):