dinsdag, 6. december 2011 - 13:20 Update: 07-09-2018 18:06

Politie zoekt eigenaren van vijftigduizend sieraden

Amsterdam

Wie nog een exclusief horloge of een ander duur sieraad mist, kan binnenkort eens gaan 'shoppen' bij de politie Amsterdam/Amstelland.

De politie zoekt namelijk eigenaren van duizenden sieraden waaronder een Rolex Daytona horloge van minimaal 10.000 euro, een platina Patek Phlippe horloge dat nieuw circa 50.000 euro kost, en 250 kilo tafelzilver en zilveren munten.

Arrestaties
De duizenden sieraden kwamen boven water na de arrestatie van vier personen aan in verband met een onderzoek naar heling. Er werden doorzoekingen gedaan in twee woningen, en de inboedel van twee juwelierszaken is in beslag genomen.

Weken werk aan sieraden
Wekenlang was de politie bezig de in beslagname in kaart te brengen. Meer dan 50.000 sieraden werden bekeken, gefotografeerd en getaxeerd door sieradenexperts. “We houden er rekening mee dat een deel van de aangetroffen sieraden zijn gestolen,” zegt onderzoeksleider Marc Kemper van de politie Amsterdam-Amstelland. “Het is goed mogelijk dat ze bij woninginbraken in heel Nederland zijn buitgemaakt.” Gecertificeerd registertaxateur Rob Silberman bekeek de totale partij kostbaarheden in opdracht van de politie. “Nog nooit heb ik dit soort hoeveelheden gewaardeerd.

Er lagen dure horloges, fraaie soms ook zeldzame sieraden en 250 kilo tafelzilver en zilveren munten.” Naast reguliere sieraden, hebben ongeveer 1.000 van de aangetroffen kostbaarheden opvallende kenmerken. Ze hebben specifieke inscripties, zijn uniek qua vormgeving of vertegenwoordigen een uitzonderlijke waarde. “Een zeldzame Rolex Daytona uit de zestiger jaren die toen ongeveer 2.000 gulden kostte, en nu voor minstens 10.000 euro weg gaat. Een platina Patek Phlippe horloge met een nieuwwaarde van ongeveer 50.000 euro,” somt Silberman de zaken op. “Er zijn ook kleinere kostbaarheden bij, zoals een set zilveren mandjes waaruit de inscriptie blijkt dat het een afscheidsgeschenk van een werknemer van Unox betreft, en sieraden met familiewapens.”

Digitale catalogus
Onderzoeksleider Kemper: “Na een inbraak weten mensen vaak de serienummers of de exacte inscriptie van hun eigendommen niet, daardoor biedt het politiesysteem soms te weinig aanknopingspunten om de rechtmatige eigenaar terug te vinden.” Het rechercheteam verspreidt nu de foto’s van enkele sieraden. “Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde, daarom willen wij ze graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.” De politie roept mensen op te kijken op de www.depolitiezoekt.nl.” Op de site staat sinds vandaag een digitale catalogus. Bij herkenning kan gebeld worden met 0900-8844. Een aangifte moet worden overlegd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):