vrijdag, 15. juli 2011 - 11:57

Politieactie tegen internationale drugsorganisatie

Amsterdam

Woensdag zijn drie verdachten aangehouden en is er beslag gelegd op een pand in Amsterdam tijdens een actie tegen een internationaal opererende drugsorganisatie. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

In een gezamenlijke actie van de Nationale Recherche en het korps politie Amsterdam-Amstelland tegen een internationaal opererende drugsorganisatie zijn woensdag drie verdachten aangehouden en is door het OM beslag gelegd op een pand in de Amsterdamse binnenstad waarin coffeeshop Route 99 is gevestigd.

De onderzoeken staan onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket en het OM Amsterdam. Het onderzoek van de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten richt zich op de grootschalige import van en handel in hasj.

Project Emergo
De politie Amsterdam-Amstelland en het OM Amsterdam doen onderzoek naar witwassen. Dit onderzoek is onderdeel van het Emergo project waarin met de Belastingdienst en de gemeente Amsterdam de zware (georganiseerde) misdaad op de Amsterdamse Wallen wordt aangepakt.

De financiële vervlechting tussen de grootschalige hasjhandel en het eigendom en beheer van coffeeshops in het Wallengebied vormt dan ook een belangrijk onderdeel van dit onderzoek.

Hoofdverdachte is een 50-jarige man uit Hoofddorp, eigenaar van de coffeeshop. De andere verdachten komen uit Amsterdam en zijn 54 en 55 jaar.

De politie doorzocht woensdag een tweetal coffeeshops (Route 66 en Route 99 op de Amsterdamse Wallen) en in de regio Amsterdam zeven woningen en vier andere bedrijfspanden.

Daarbij is beslag gelegd op administratie en computers. Ook is een stroomstootwapen aangetroffen. In het witwasonderzoek is bovendien beslag gelegd op drie personenauto's.

In het onderzoek naar de import van en handel in drugsorganisatie legde de Nationale Recherche in april in de Amsterdamse Transvaalbuurt beslag op 1700 kilo hasj.

Twee maanden later onderschepten de rechercheurs nog eens 245 kilo hasj, die vermoedelijk deel uitmaakte van een grotere partij afkomstig uit Spanje. De drugs lagen achterin een bestelauto, die in Amsterdam in beslag is genomen.

De drie verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):