donderdag, 27. oktober 2011 - 16:03

Politieagenten beter trainen op gebruik geweld

Apeldoorn

Onderzoekers van de politieacademie concluderen dat er de afgelopen twintig jaar te nadrukkelijk aandacht is besteed aan de sociale kwaliteiten van politiemensen. Hierdoor is het fysiek en mentaal vormen van agenten achter gebleven.

De onderzoekers enquêteerden ruim 4.400 agenten en interviewden er ruim 200. Een kwart van de agenten zegt dat ze er wel eens van af ziet om op te treden in risicovolle omstandigheden, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Agenten schrijven dit vooral toe aan operationele onbalans in de operationele dienst, zoals die naar voren komt bij een tekort aan beschikbaar politiepersoneel, twijfel over de geweldskwaliteiten van directe collega's, of onzekerheid over de nasleep van geweldgebruik.

Er wordt volgens de agenten onvoldoende getraind op geweldgebruik, in het bijzonder op optreden in groepsverband. Er is kritiek op de roostersystematiek waardoor agenten in de straatdienst vaak onvoldoende op elkaar zijn ingespeeld. Agenten zouden het in hoge mate op prijs stellen als ze met vaste collega's kunnen werken.

Volgens de onderzoekers zal er de komende jaren veel tijd en energie gestoken moeten worden aan het realiseren van de noodzakelijke balans tussen sociaal en stevig optreden.
Provincie:
Tag(s):