maandag, 26. september 2011 - 21:02

Poplegende Harry Muskee (70) overleden

De Nederlandse blueslegende Harry Muskee is overleden. Dat maakte goede bekende Johan Derksen maandagavond bekend in het programma VI Voetbal op RTL7.

Volgens Derksen was de 70-jarige Muskee al enige tijd ziek was.

Muskee ging op z'n vijftiende voor het eerst naar gitaarles. Op de mulo kwam hij in aanraking met jazz en dixieland. Met de broers Jaap en Henk Hilbrandie richtte hij de band The Mixtures op. Uit deze band kwam The Old Fashioned Jazz Group voort. De band speelde vooral op schoolfeesten in Assen.

Door onder meer de radiozender American Forces Network, voor Amerikaanse militairen die in het nabijgelegen Duitsland gelegerd waren, kwam Muskee in aanraking met bluesmuziek. Toen hij bij de platenzaak de elpee Live at Newport van John Lee Hooker aantrof, besloot hij dat hij deze muziek ook wilde gaan maken.

In 1961, toen Muskee 20 jaar oud was, overleed zijn moeder. Een jaar later stierf ook zijn grootmoeder. Niet lang daarna brak Muskee door met The Blizzards.

Na het uiteenvallen van Cuby + Blizzards toerde hij rond met formaties als Red White 'n Blue, de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Uiteindelijk bleek de originele naam Cuby + Blizzards de meest pakkende te zijn en onder deze naam, bijgestaan door de Groninger gitarist Erwin Java, toert Muskee alweer vele jaren door binnen- en buitenland.
Op initiatief van de Friese gedeputeerde Gerard van Klaveren werd in 1997 aan de Voorstreek te Grolloo een standbeeld van en voor Harry Muskee opgericht.

Daarnaast presenteerde hij muziekprogramma's voor Radio Drenthe en maakte hij voor diezelfde zender een studiereis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, op zoek naar de wortels van de blues.
Categorie:
Tag(s):