maandag, 28. maart 2011 - 22:32

Primeur St. Antonius Ziekenhuis met hybride operatiekamer

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend. Het woord hybride staat hierbij voor de unieke combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer.

Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel een van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van 'open operaties' naar 'gesloten procedures' - het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair.

Hart- en vaatchirurgie zijn sterk veranderd de afgelopen decennia. Steeds vaker worden patiënten met een katheter via bijvoorbeeld een prikgat in de lies geopereerd in plaats van met een grote 'open' operatie. Deze methode is vaak nauwkeuriger, minder belastend voor de patiënt en het aantal verpleegdagen is lager. De behandelingen worden meestal uitgevoerd in een katheterisatiekamer. Dit soort kamers is voorzien van beeldvormingsapparatuur waarmee artsen tijdens ingrepen van buitenaf in het lichaam van de patiënt kunnen kijken om zo met een katheter naar de te behandelen plek te manoeuvreren. Behalve via een klein prikgat vragen nieuwe type ingrepen ook steeds vaker om een operatie via een kleine snede in de lies. Hiervoor heb je de steriliteit van een operatiekamer nodig en de apparatuur uit de katheterisatiekamer. De hybride OK maakt dit mogelijk.

De hybride operatiekamer biedt nu het beste-van-het-beste voor zowel conventionele als endovasculaire chirurgie: èn een steriele omgeving èn de modernste beeldvormingsapparatuur. Het snel van methode switchen, iets wat bij bijvoorbeeld hart- en vaatingrepen cruciaal kan zijn, is er beter mogelijk - zónder dat de patiënt naar een andere ruimte overgebracht hoeft te worden of langer opgenomen hoeft te worden.
Provincie:
Tag(s):