zondag, 6. februari 2011 - 22:05

Prins Maurice 1e nieuwe Stadsprins Maastricht

Maastricht

Op de Markt is zondag de nieuwe Stadsprins, prins Maurice de 1e, uitgeroepen. De nieuwe stadsprins ging verkleed als "Dick van Dyke" uit de film Marry Poppins.

Het thema van het prins-uitroepen van dit jaar is “De Schoorsteenveger.” “De Sjouweveger” is verbonden met de Tempeleersmedaille van 2011.

Ook dit jaar hebben verschillende Maastrichtse carnavalsverenigingen, muziekkorpsen en “Zaate Hermeniekes” een bijdrage geleverd aan het binnenhalen van de stadsprins. De route liep vanaf het centraal station van Maastricht, dwars door het centrum naar de markt waar "de grote onbekende" onder grote belangstelling ontmaskerd werd.

Bierglazen
Prins Maurice 1e zal in 2011 voorgaan in carnavalvierend Maastricht. Naar aanleiding van het opgeheven besluit van de gemeenteraad van Maastricht om tijdens de carnaval alleen nog bier in plastic glazen te schenken, deden de Tempeleers een oproep aan carnavalvierend Maastricht hun bierglas met respect te behandelen, zodat het bier ook de komende jaren gewoon uit een glas genuttigd kan worden.

Met het oog op de veiligheid wilde de gemeente aanvankelijk voorkomen dat mensen nog langer met bierglazen de straat op gingen. Burgermeester Hoes kreeg daarop een stormvloed aan kritiek over zich heen en besloot dit besluit (voorlopig) op te schorten.

De Tempeleers brengen met de genoemde medaille (“De sjouweveger”) een eerbetoon aan de schoorsteenvegers van weleer, en danken hen voor het schoonmaken van alle schoorstenen en voor alle andere dingen die zij voor de stad Maastricht hebben gedaan.
Provincie:
Tag(s):