zaterdag, 15. oktober 2011 - 13:20 Update: 08-07-2014 0:56

Problemen huizenmarkt: golf van huisuitzettingen en gedwongen verkopen

De banken zitten met bijna 20.000 woningen waarvan de eigenaren hun hypotheekverplichtingen al maanden niet meer zijn nagekomen. Dit schrijft het Parool zaterdag.

Dat voorspelt voor Nederland een golf van huisuitzettingen en en gedwongen verkopen van woningen.
De huizen worden nog niet executoriaal geveild, omdat de banken vrezen voor hun imago en niet bereid zijn vijftigduizend euro per geval af te schrijven, het gemiddelde verlies bij een gedwongen verkoop ter veiling.

Het groeiend aantal huizen dat de banken wegens wanbetaling op de markt mogen brengen, zijn een bedreiging voor het toch al dalende niveau van de huizenprijzen en voor de balansen van de banken.

Notaris Vic van Heeswijk is één van degenen die in het Parool de cijfers bevestigt; hij is betrokken bij dertig procent van alle executieveilingen. Volgens hem kunnen banken hun probleemgevallen niet langer verborgen houden. 'Dit probleem treedt vandaag of morgen in volle omvang naar buiten.'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 'dit beeld niet te herkennen'. Maar Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) signaleert het probleem wel.

Momenteel zijn er bij tweehonderdduizend woningen betalingsproblemen, waarvan tien procent ernstig is, zo schrijft het Parool. Tientallen specialisten worden ingehuurd om de schade te beperken. Dat gaat zo ver dat ze bij huizen die ze onderhands hopen te verkopen, het gras maaien of de gevel schilderen om de objecten toonbaar te houden. Daarmee houden banken het aantal executieveilingen kunstmatig laag.
Categorie:
Tag(s):