donderdag, 3. maart 2011 - 10:50

Proces vastgoedfraudezaak klimop van start

Haarlem

In de rechtbank Haarlem is donderdag de inhoudelijke behandeling van de vastgoedfraudezaak Klimop van start gegaan. Het Functioneel Parket verdenkt 14 verdachten die de komende weken voor de rechtbank moeten verschijnen van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld.

Jarenlang zouden projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren - met hulp van adviseurs, bankiers en notarissen - tientallen miljoenen bij hun bedrijven hebben weggesluisd.

Spookfacturen
Het onderzoek dat onder leiding van het Functioneel Parket wordt uitgevoerd door de FIOD startte in september 2006. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten betrokken waren bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten en daarbij vermoedelijk hebben gefraudeerd door rekeningen op te hogen of door rekeningen te versturen waar geen diensten voor geleverd werden, zogenaamde spookfacturen. Het geld kwam via tussenschakels terecht bij een netwerk van verdachten. Daarnaast werden er pakketten onroerend goed verhandeld voor een bepaalde prijs, wetende dat dit pakket uiteindelijk veel meer op zou gaan brengen en waarbij die meeropbrengst via een tevoren afgesproken verdeelsleutel onder de verdachten verdeeld werd.

Projecten
Het gaat om de vastgoedprojecten 126, Teteringen, Symphony, Solaris, Hollandsche Meester, Eurocenter, Coolsingel en Ceylonstaete. Een deel van de projecten is gerealiseerd (zoals Symphony en Eurocenter op de Amsterdamse Zuidas, Solaris in Capelle aan de IJssel), een deel van de projecten (zoals Teteringen, Hollandsche Meester, Ceylonstaete, Coolsingel) is niet van de grond gekomen.Bij project 126 ging het om de verkoop van een pakket bestaand onroerend goed.

Verdachten
In de komende maanden zullen tussenpersonen, een voormalig bankier, een accountant, projectontwikkelaars en voormalige directeuren van Bouwfonds en Philips Penisoenfonds voor het hekje moeten verschijnen. Zij worden onder meer verdacht van omkoping, verduistering, oplichting, valsheid in geschrift, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het proces duurt vermoedelijk tot begin juli 2011. Voor de planning van het proces verwijzen wij naar de website van de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):