woensdag, 12. oktober 2011 - 17:12

Proef met vast planten en siergrassen in groenvakken geslaagd

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Súdwest- Fryslân getest of en welke soorten bodembedekkende vaste planten en siergrassen in het openbaar groen gebruikt kunnen worden.

De uitkomst leverde vier absolute winnaars! 'Voortaan zullen (kweekvormen van) smeerwortel, geranium, kattenkruid en het lampepoetsersgras onze gemeente opfleuren', meldt de gemeente woensdag.

Uit de proef bleek dat vaste planten in heesterranden en boomvakken niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. De gebruikte planten bedekken de bodem binnen één jaar volledig.

Daardoor hoeven de beplantingsvakken niet of nauwelijks meer nog te worden gewied en/of geschoffeld. Hiermee bespaart de gemeente op de onderhoudskosten. Bovendien geven vaste planten en siergrassen meer kleur aan de woonomgeving en zijn de planten ook nog eens aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten.

De gemeente heeft al veel positieve reacties op de proeven gekregen en ook andere gemeenten zijn geïnteresseerd in de uitkomsten. De komende tijd gaat de gemeente de ‘bewezen toppers’ smeerwortel, geranium, kattenkruid en het lampepoetsersgras op meer plekken in de gemeente gebruiken.
Provincie:
Tag(s):